Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyresgäster hotas av avstängd värme och el

Ett kvarter i Östersund med ett 60-tal hyreslägenheter kan bli av med både el, värme och varmvatten nästa vecka. Orsaken är obetalda räkningar.
– Hyresgästerna är ovetande. Det här är vårt sätt att visa att det inte är hållbart, säger Karin Bodén, Jämtkraft.

Hyresgästerna i kvarteret i centrala Östersund möttes i veckan av uppsatta lappar i trappuppgångarna som vittnar om att Jämtkraft har fått nog. Fastighetsägarens obetalda räkningar innebär att från nästa torsdag kan ”el, värme- och varmvattenleveranser” komma att upphöra. Bara den som har eget elabonnemang klarar sig från att bli utan ström.

Bakgrunden är en utdragen process med hyresvärden som har varit sen med betalningarna flera gånger de senaste åren, enligt Jämtkraft. Denna gång handlar det om förfallna räkningar från i maj.

Jämtkraft menar att tvångsförvaltning kan bli aktuellt och hotet om avstängning är ett sätt att informera hyresgästerna om läget.

– Vi vill skydda hyresgästerna så att de inte ska drabbas, säger Karin Bodén.

Fem fastigheter är aktuella. De ligger intill varandra i ett av centrala Östersunds områden. Totalt handlar det om cirka 60 hyreslägenheter.

Fastighetsägaren säger själv att han är skyldig cirka 130 000 kronor.

– Jag kanske kan lösa det här men det beror på min goda vilja i så fall. Jag är less på både hyresgäster och bank som håller inne med pengar. Jag har 250 000 kronor att fodra i obetalda hyror av hyresgästerna.

Fastighetsägaren medger att Jämtkraft har hotat med avstängning förr. Nu trappas det upp ytterligare.

– De har alltid ringt förr, men nu satte de upp lappar utan att ringa. De måste ju ha in sina pengar också.

Hans-Göran Wiberg har hand om medlemmarna på branschorganisationen Fastighetsägarna i Östersund. Han har aldrig varit med om att en fastighet blivit tvångsförvaltad i Östersund.

– Problemet är att hitta någon som är beredd att ta över och driva fastigheten, säger han.

Hyresgästföreningen eller hyresgästerna själva kan ansöka om tvångsförvaltning. Det är hyresnämnden vid tingsrätten som beslutar om tvångsförvaltning. ÖP har inte nått någon vid Hyresgästföreningen för en kommentar.