Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyreshöjningar behöver inte bli så stora

Bakgrunden till att kommunala bostadsbolag bildades var den stora inflyttningen till centralorterna och att bostadsbristen drev upp hyrorna. Politikerna fann då att man kunde bygga kommunala bostäder, som skulle hyras ut billigare.

En följd av detta är att Östersundshem i dag har ett mycket stort bestånd av hyresfastigheter. Det senaste tillskottet är nuvarande höghusbygget på Fagerbacken.

Av en intervju med Östersundsbostäders vd Bengt Rådman framgick att hyreshöjningar på 16–17 procent för hyreslägenheter är att vänta.

Bakgrunden är eftersatt underhåll och investeringsbehov. Underhållet ska klaras med löpande hyresintäkter. Investeringar kan klaras på följande sätt – för att kunna motivera existensen även i fortsättningen av ett kommunalt bostadsbolag.

Tag höghuset på Fagerbacken som exempel. Enligt uppgift kommer–- med avskrivningar och räntor på investeringen – hyresnivån att bli så hög att lägenheter kommer att stå tomma under lång tid innan alla blir uthyrda. Eftersom huset är nytt lär det bli energisnålt och därför ha lägre driftskostnader än gamla hus – bortsett från avskrivningar och räntor.

För att få in pengar till investeringen av höghuset kan Östersundshem sälja ett antal hyreshus så att försäljningssumman motsvarar investeringen. Därmed skulle avskrivningsbehov och räntor försvinna och lägenheterna kunna hyras ut för driftskostnaden.

Om man i stället för driftskostnaden låter marknaden bestämma hyrornas storlek i höghuset så får man snabbt lägenheterna uthyrda till en lägre hyresnivå än som nu är beräknat – samtidigt som man skulle få in mer pengar än som behövs för driften. Pengar som skulle kunna användas till behövliga renoveringar i Östersundshems övriga lägenhetsbestånd.

En omläggning mot relativt lägre hyror skulle resultera i en flyttkarusell inom kommunen men också locka till inflyttning till Östersund och Jämtland.

Om mitt här föreslagna sätt att klara Östersundsbostäders investeringar genomförs – och det går att klara innan höghuset är färdigbyggt – behöver hyreshöjningarna inte bli så stora för att klara underhållet av nuvarande fastighetsbestånd.

Den politiskt tillsatta styrelsen i Östersundsbostäder bör fatta ett beslut snarast – i linje med motiven för bildandet av bolaget!

Bengt Swahn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel