Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyror och köer i fokus vid samtal om bostäder

Hyrorna och behovet av fler lägenheter för unga och för äldre diskuterades i Hyresgästföreningens enrummare på Stortorget i Östersund på lördagen.

Det var de bostadspolitiska dagarna som fortsatte under lördagen. Runt bordet i den tillfälliga enrumslägenheten fanns företrädare för flera intressen. Shaymaa Alaw är 15 år och ordförande för Ungdomsrådet i Östersunds kommun. Så här beskriver hon vad hon önskar när hon ska skaffa eget boende så småningom:

– Jag vill ha det tryggt och inte så dyrt.

Gertrud Nygren, PRO, betonade att det är viktigt att det finns en bostadsförsörjningsplan i kommunen och hon talade om att det är många äldre som bor i villa som behöver en lägenhet. Det kan bli en omställning på flera sätt, inte minst ekonomiskt. Att lämna en betald villa och flytta in i en hyreslägenhet kan innebära att boendekostnaden stiger kraftigt.

Hyresnivåerna återkom flera gånger under diskussionen och en höjning kan få dramatiska effekter för den som har en ansträngd hushållsekonomi. Gertrud Nygren talade om äldre ensamstående kvinnor som inte har förvärvsarbetat och som därför har en låg pension.

– Många av dem har det alldeles bedrövligt, de tar hem en matlåda med en portion och delar upp den på två dagar. Men de klagar aldrig.

– En 100-lapp i hyreshöjning kan vara en katastrof, säger Hasse Dahl, förhandlare hos Hyresgästföreningen.

Daniel Kindberg, som tillträder som vd för Östersundshem vid årsskiftet, uttryckte förståelse för synpunkterna om hyresnivåerna. Han förde samtidigt ett resonemang om vikten av kostnadstäckning vid nyproduktion. Kindberg talade också om allmännyttans ansvar för att förhindra segregation.