Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I år blir det julmarknad i Hillsand igen

Förra året tog julmarknaden i Hillsand en paus för att ladda om. I år är den tillbaka med en restaurerad "trapperstuga", fler knallar och med större fokus på barnen.

Själva julmarknaden på Hillsands Kulturgården har inte någon längre historia men har snabbt blivit populär. Första "riktiga" julmarknaden anordnades 2009.

– Jag ville ha liv och rörelse och tyckte att det skulle hända saker, säger Gunnar Larshow som tillsammans med sin mor Anna Larsson är marknadens stora drivkrafter.

Premiäråret kom över 100 personer för att se Kulturgårdens restaurerade gamla byggnader och tidsenliga inredning. Här kunde besökarna ta del av en gammaldags jul, bygdehistoria och se tomten komma med häst och släde ur skogsbrynet.

– Det var uppskattat av många. Inte minst bland barnfamiljer, berättar Gunnar Larshow.

Året efter kom dubbelt så många. Tredje året något färre:

– Då var det snöoväder men det kom ändå omkring 150 personer hit. I år hoppas vi på det dubbla, säger Gunnar Larshow.

För tillfället är Gunnar i full färd med att färdigställa gårdens senaste tillskott. En timmerhuggarkoja som tidigare stått i skogen ovanför gården.

– Den är lite kul för att det är den första "trappertimrade" kojan i länet. Byggd 1953 av trappern Pelle Persson som hade varit i Kanada, berättar Gunnar.

Intresset för historia väcktes tidigt hos Gunnar Larshow.

– Jag satt klistrad som ett läskpapper när de gamla i byn berättade historier från förr. Som 13-åring började jag anteckna, minns han.

Alla byggnationer på gården förklarar han med att han numera, som tionde generationens Hillsandsbo, känner ett ansvar för bygdens historia. Och det är just den kunskapen han vill förmedla även med julmarknaden.

– Jag är själv barnsligt förtjust i julen och vill ge folk chansen att uppleva en riktigt fin gammeldags jul.

Besökare till årets julmarknad 14 december kan förvänta sig att tomten anländer på häst och skrinda, gammeldags karameller, levande ljus i julgranen och möjlighet att få prova på ljusstöpning i ett av husen på gården. I övrigt kommer 25 knallar finnas på plats.