Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I år tror nästan alla att ÖFK hänger kvar

I år tror fler på Östersunds FK. Vid superettans årliga upptaktsträff trodde över 85 procent på nytt kontrakt för jämtarna. Fler än en av tre tippade en slutplacering på övre halvan.

Laganknutna och journalister som närvarade vid träffen i Uppsala fick rösta i frågor som hade med de olika lagen och spelarna att göra.

I fjol fick ÖFK:s manager Graham Potter stå och försöka motivera varför hans nederlagstippade gäng skulle hänga kvar.

I år fanns en annan respekt. Ingen röstade på ÖFK som uppflyttningskandidat, men över 34 procent trodde på en placering på övre halvan.

– Vi lärde oss i fjol att det är en tuff liga där alla lag kan slå alla. Som vanligt den här tiden på säsongen är det svårt att gissa något. Det såg vi i fjol med flera lag, säger Graham Potter.

– Vår spelstil är fortfarande att vårda bollen. Det kunde vi visa upp i fjol. Men då tappade vi också vår forward (Emir Smajic) med en korsbandsskada efter att övergångsfönstret stängt. Det påverkade vår förmåga att göra mål och det är något vi vill göra bättre i år.

Med vid träffen fanns även Douglas Bergqvist som ÖFK:s spelarrepresentant. Den bredaxlade mittbacken är Graham Potters val som lagkapten när seriespelet börjar i Ljungskile på söndag.

Att 21-åringen är verbal och röststark har gått att höra redan på försäsongsmatcherna. Nu hoppas Douglas Bergqvist, som är född i Sverige men har bott i England sedan unga år, kunna tillföra attityd och skärpa i ÖFK:s backlinje.

– Det är i England jag har lärt mig hur man spelar. Där är det fysiskt och det smäller. Det är annorlunda här, men jag tycker det har gått bra att anpassa sig på försäsongen, säger Bergqvist.

Hammarby fick som väntat bära favoritskapet på träffen, tillsammans med Gais och Sundsvall

Inte lika hårt tippade är Syrianska, som passade på att släppa en bomb i samband med träffen

Några avfärdade det först som ett aprilskämt, men med mindre än en vecka kvar till premiären väljer lagets tränare Stefan Fredriksson att kliva av.

Efter nedflyttningen till superettan har Syrianska haft en tuff vinter. Det här är lagets andra tränaravhopp och spelartruppen har varit besvärande tunn.

– Vi har haft inne väldigt många provspelare, spelare som sedan inte fått kontrakt. Det har varit för lågt tempo på träningarna, säger erfarne Louay Chanko, som var Syrianskas spelarrepresentant på träffen.

Han kritiserade även bristen på grundspel och tydliga linjer.

– Det är saker som man brukar göra klart tidigt på försäsongen. Vi ligger efter, konstaterar Louay Chanko.

Syrianska passade på att kontraktera flera spelare i sista stund, innan övergångsfönstret stängde i måndags.

Missnöje med värvningarna var en utlösande faktor till avhoppet.

– Jag var inte delaktig i alla beslut. Ska jag vara huvudtränare ska jag också vara delaktig, säger Stefan Fredriksson till Länstidningen Södertälje, och fortsätter:

– Det är en otydlig struktur. Klubben genomgår en kris.