Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag är det "Blue monday" – kan vara årets deppigaste dag

Vi är skuldsatta, misslyckas med våra nyårslöften och motivationen är låg.
I dag är den deppigaste dagen på året.
I alla fall om man ska tro den brittiske psykologen Cliff Arnalls 13 år gamla formel.

Det var år 2005 som psykologen Cliff Arnall kom fram till att den tredje måndagen i januari är årets mest deprimerande dag. Och idag, den 15:e januari, är det alltså "Blue monday".

Arnall kom fram till sin slutsats genom en formel. Enligt psykologen är det följande saker som gör oss extra deppiga; vädret, ekonomiska skulder, tiden som gått sedan julen, tiden som gått sedan vi misslyckats med våra nyårslöften, låg motivationsnivå och vårt behov att gå till handling.

Men det ligger inte någon vetenskap bakom hans teori. "Blue monday" uppfanns av resebolaget Sky travel, för att få fler att boka resor. När resebolaget tillfrågade psykologen Cliff Arnall om att medverka valde han helt enkelt bara en dag.

"När jag började tänka på orsakerna till att vi bokar en semesterresa, och reflekterade över vad tusentals människor hade sagt till mig under stresshantering eller workshops om lycka, fanns dessa faktorer som pekade på den tredje måndagen i januari som särskilt deprimerande", säger Cliff Arnall i en kommentar, skriver The Sun.

Men Arnall har senare tvärvänt och bett om ursäkt för att han uppfann "Blue monday". Hans tanke var att inspirera människor att ta djärva livsbeslut – inte att skapa en negativ dag. Nu arbetar han i stället för att "Blue monday" ska få människor att se sina möjligheter att förändra och börja om.

Psykologen har också kommit fram till vilken som är årets gladaste dag. Den 14 juli har vi extra många anledningar att le, enligt Arnell. Bra väder, mycket dagsljus och sommarlov är några saker som gör oss extra glada, enligt Arnells egen lyckoformel. Det skriver skriver Daily Mail.