Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag fortsätter unik rättegång

Rättegången mot de två cheferna inom Krokoms kommun fortsätter i dag. De misstänks för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, efter att en socialsekreterare känt sig mobbad och tagit sitt liv.

Socialsekreteraren kände sig mobbad av sin arbetsledare. Han bad om att få bli omplacerad men fick då höra att han hade misskött sig. Krokoms kommun bestämde sig för att avskeda socialsekreteraren, men han kom aldrig till mötet den 10 juni år 2010, då han skulle sägas upp. Samma morgon hade han tagit sitt liv.

Två chefer misstänks ha vållat den anställdes död genom att inte har gjort tillräckligt mot mobbning, men cheferna nekar till brott. De menar att de kände till att mannen mådde dåligt men anser att de har fullgjort sina skyldigheter.

Det har under hösten genomförts fyra rättgångsdagar i detta mål som är unikt i Sverige. I dag och i morgon fortsätter förhandlingarna vid Östersunds tingsrätt. Under dagen kommer försvarets och målsägarbiträdets vittnen att höras.

Försvarets vittnen är bland annat en personalansvarig vid Krokoms kommun och en person som ska prata om hur arbetsmiljöarbetet fungerar inom kommunen.

– Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen; jag tycker inte att åklagaren har på fötterna för att driva detta, säger försvararen Rolf Lohse.

Målsägarbiträdet Mats El Kott har kallat en representant från Commodia företagshälsovård som vittne.

– Kommunen menar att man skickade en formell förfrågan till Commodia om att göra en mobbningsutredning på arbetsplatsen, och att man fick ett nej som svar. Men Commodia fick aldrig en sådan förfrågan, säger han.

Att försvaret har kallat personalchefen som vittne är intressant, tycker Mats El Kott.

– Kommunen har aldrig svarat på varför de ville avskeda honom, men det måste de göra nu, säger han.