Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag växer Kina om USA

Den kinesiska ekonomin har mattats av en aning på senare tid. Men fortfarande växer Kina betydligt snabbare än andra länder.
Och i dag växer den kinesiska ekonomin om USA:s, enligt Världsbankens beräkningar.

Annons

Visserligen kommer USA:s nominella BNP att vara världens största i ytterligare några år. USA har legat i världsekonomins topp sedan 1800-talet, men tar man hänsyn till valutornas köpkraft så sker tronskiftet redan i dag, enligt Världsbanken. Den kinesiska valutan yuan bedöms vara undervärderad och det innebär att den kinesiska ekonomin ser mindre ut, när den räknas om till dollar.

– Okej, det är inga klockrena beräkningar och det finns utrymme för diskussion. Men det kommer ändå att få stor politisk betydelse att Kina nu blir världens största ekonomi, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Och Kina är på god väg att växa om USA ekonomiskt även i nominella termer, utan köpkraftskorrigering. Den kinesiska tillväxten ligger kring 7 procent medan den amerikanska stannar kring 2 procent.

– Landet har växt med 10 procent om året i genomsnitt under de senaste 30 åren. Det tar kanske 5 år till innan Kina är världens största ekonomi även nominellt, säger Bergqvist.