Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I den rek­ordsvaga kronans spår kommer resandet till USA och euroländerna runt Medelhavet sannolikt att avmattas.Svag krona kan ge stark turism

Många semesterfirare – både svenskar och utlänningar – lär välja en blågul resa, vilket gör att läget ser ljusare ut för svensk turistnäring.

– Det är inte katastrofläge som i många andra branscher, konstaterar Dennis Bederoff, ansvarig för turistnäringsfrågor på Nutek.

– Vi ser valutaeffekter i Åre och Idre redan nu. De har kanonsäsonger mitt i lågkonjunkturen.

På onsdagen föll kronan till den längsta nivån gentemot dollarn på drygt sex år – en dollar kostade 8:78 kronor. Euron handlades för 11:01 kronor. Den svaga kronan beror bland annat på Riksbankens räntesänkningar och oron för svenska bankers höga risker i Baltikum.

många negativa effekter, men både exportföretag och svensk turistnäring kan dra nytta av det. Utländska affärsmän och resenärer får ju mer för sina pengar i Sverige.

– Det är klart att inflödet av turister kommer att öka, säger Bederoff.

– Den andra sidan av myntet är svenskar som stannar kvar i Sverige då det blir dyrare för dem att semestra utomlands. Redan i dag består 75 procent av turismen här av svenskar och 25 procent av utlänningar.

att den svaga valutan på kort sikt mest kommer att locka besökare från Sveriges grannländer. (TT)