Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I den rek­ordsvaga kronans spår kommer resandet till USA och euroländerna runt Medelhavet sannolikt att avmattas.Svag krona kan ge stark turism

Annons

Många semesterfirare – både svenskar och utlänningar – lär välja en blågul resa, vilket gör att läget ser ljusare ut för svensk turistnäring.

– Det är inte katastrofläge som i många andra branscher, konstaterar Dennis Bederoff, ansvarig för turistnäringsfrågor på Nutek.

– Vi ser valutaeffekter i Åre och Idre redan nu. De har kanonsäsonger mitt i lågkonjunkturen.

På onsdagen föll kronan till den längsta nivån gentemot dollarn på drygt sex år – en dollar kostade 8:78 kronor. Euron handlades för 11:01 kronor. Den svaga kronan beror bland annat på Riksbankens räntesänkningar och oron för svenska bankers höga risker i Baltikum.

många negativa effekter, men både exportföretag och svensk turistnäring kan dra nytta av det. Utländska affärsmän och resenärer får ju mer för sina pengar i Sverige.

– Det är klart att inflödet av turister kommer att öka, säger Bederoff.

– Den andra sidan av myntet är svenskar som stannar kvar i Sverige då det blir dyrare för dem att semestra utomlands. Redan i dag består 75 procent av turismen här av svenskar och 25 procent av utlänningar.

att den svaga valutan på kort sikt mest kommer att locka besökare från Sveriges grannländer. (TT)