Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I halva länet kan man inte ringa inne

I höstas frågade vi "Hallå - har du någon täckning?". Klent, blev svaret. Nu är den hittills mest noggranna undersökningen klar. Svaret visar att det finns goda skäl att klaga.

"Där det bor folk har vi generellt bra täckning", sa Anna-Karin Hatts (C) politiska tjänsteman Henrik Ishihara i en intervju i ÖP:s serie om mobiltäckningen. Det fick han kritik för.

Nu är den hittills mest noggranna undersökningen klar. Den visar att Henrik Ishihara var lite för snabb med att slå fast att täckningen är bra.

Det beror på vad man menar. Att kunna använda en mobil på samma sätt som man använder en fast lur eller att lägga mobilen på en stubbe och slå på högtalarfunktionen?

Om man gör på det vanligaste sättet av dem alla, håller mobilen i handen, trycker den mot örat och är kvar inomhus, då är täckningen endast något mer än halva Jämtlands län, 56 procent.

Om man däremot går ut när man ringer, lägger ifrån sig mobilen och slår på högtalarfunktionen, då får man bättre resultat. På detta sätt har Telia, som har byggt ut mest, en yttäckning i länet som når 87 procent.

Tar man ett genomsnitt av bra och dåliga sätt att ringa på, då landar man på en yttäckning i länet på 76 procent. Siffran speglar dock ett genomsnitt av olika "gynnsamma och ogynnsamma" sätt att prata i en telefon.

Det är Post- och Telestyrelsen, PTS, som har gjort denna sammanställning med hjälp av underlag från operatörerna. Enligt Urban Landmark vid PTS litade man denna gång på operatörerna. Sedan det blev känt att somliga av dem hade täckningskartor som stämmer illa med verkligheten har de blivit mer måna om sitt rykte.

– Vi vågar lita på dem nu. Vi har satt upp väldefinierade kriterier för signalkrav, säger han.

2009 var sista gången operatörerna skickade in egna uppgifter på sin täckning i Sverige.

PTS ställde den gången inte upp kriterier för vad som räknades med att kunna ringa och man bad inte heller om utförliga svar. Så svarade till exempel Telia att man då hade 87,7 procents yttäckning i Jämtlands län.

– Så här i efterhand var det lite väl kortfattat beskrivet, säger Urban Landmark.

I höstas öppnade op.se en karttjänst där alla fortfarande kan beskriva sin mobiltäckning. I slutet av januari hade över 1 000 personer prickat in sin plats och en absolut majoritet hade problem att ringa och/eller surfa.

--------------------------------

FAKTA: Täckning

Yttäckningen i Jämtlands län vid ett genomsnitt av bra och dåliga förhållanden och där åtminstone en operatör har täckning*:

Tal (2G och 3G) 76 %

Data 1 Mbit (3G) 19 %

Data 10 Mbit (3G) 9 %

Data 10 Mbit (4G) 20 %

Data 30 Mbit (4G) mindre än 1 %

• Net1 ingår inte i undersökningen. Källa: PTS