Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I höst börjar den efterlängtade Levinsgården att byggas

Efter flera års arbete blir nya samlade vårdlokalen i Frostviken snart verklighet. Levinsgården, som den kommer heta, byggs centralt i Gäddede med start i höst.

Annons

– Det känns fantastiskt för hela verksamheten. Det är ett stort mål som vi har arbetat för tillsammans sedan vi startade Närvård Frostviken 2005, så det är skönt när vi kommit så här långt och har byggstart planerad till september, säger närvårdschefen Anders Heimdahl.

Dagsläget är utspritt med administration, hälsocentral bland annat i en byggnad och särskilda boendet Uddebo intill, båda vid infarten till Gäddede från Strömsundshållet, och sedan gemensamhetsboendet Forsgården och hemtjänsten centralt i samhället.

– Med all verksamhet under samma tak kommer vi få nya effekter av resursutnyttjandet. Med många yrkeskategorier nära varandra, så blir möjligheterna större att dra nytta av varandra, säger Anders Heimdahl.

Ett exempel på det blir att rehabiliteringen med sjukgymnast och arbetsterapeut nu kommer sitta på samma våningsplan som boendena och alltså mitt bland vårdtagarna.

– Vi kommer ha sjuksköterskekompetens dagligen i samma hus. Om den inte finns på sjukhemsboendet, för att de är ute i hemsjukvården till exempel, så finns den en våning ner på hälsocentralen.

Antalet vårdplatser kommer bli ungefär detsamma som man har i dag på Uddebo och Forsgården. Men ett bättre upplägg än tidigare, med bland annat fem separata platser för dementa.

– Det finns inget demensboende i vår verksamhet idag, dementa bor tillsammans med icke dementa vårdtagare vilket medför oro och svårigheter för både boende och personal. Det blir en helt annan trygghet i det nya.

Bättre planering blir det också med ambulansgaraget och akutintaget på ena hörnet av nedre plan.

– Nu har vi akutintaget genom väntrummet på hälsocentralen och när man pratar integritet bland annat så är det förstås självklart att man ska egen ingång och det blir det i nya lokalen.

Platsen för bygget var inte svår att utse – centralt i Gäddede och relativt högt med möjlighet till fin utsikt. Men framför allt nära Forsgården. Där planerar man att lägga Apoteket och samtidigt öppnas för handikappvänliga hyresmöjligheter med nära till omvårdnad och service för dem med behov.

– Vi har fått in ett antal anbud, så det känns bra. Nu pågår utredningen och är nog klar runt månadsskiftet april–maj, säger Lars Melander på Strömsunds kommuns teknik- och serviceavdelning.