Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Lillhärdal finns den rätta rytmen

Man hör dunsar i golvet när sexton ivriga barn och en minst lika entusiastisk vuxen skuttar så högt de kan. Det är dansaren Yared Cederlund som värmer upp inför sin streetdance-lektion i Lillhärdal.

I och med dagens workshop inleds Härjedalens sommarakademi på Härjedalens kulturcentrum i Lillhärdal. Ansvariga för centret, Flavia Devonas och Andreas Hoffmann, tycker det är viktigt att sommarens kursledare är både professionella instruktörer och duktiga konstnärer. I Yareds fall stämmer det till punkt och pricka.

Yared "Razzle Dazzle" Cederlund har dansat så länge han kan minnas - ända sedan de traditionella dansstegen på de etiopiska släktträffarna med familjen. När han var åtta år såg han en musikvideo med hiphop-gruppen Run-D.M.C och blev fast. Breakdancen i videon fascinerade honom alldeles oerhört och ett år senare började han sin första streetdance-kurs i Stockholm. Han tränade hårt, nästan varje dag. Som sextonåring hade han hunnit bli en av lärarna på sin egen dansskola.

Idag är Yared en av de fem medlemmarna i danskompaniet Soul Sweat. Tillsammans har de turnerat med Riksteatern och improviserat till Sveriges symfoniorkesters toner. Dessutom har han vunnit mästerskap i både Japan och Storbritannien. Nu är han i Lillhärdal för dela med sig av det han kan. Just den här dagen är det barnens tur.

– De förstår väldigt snabbt. Barn bara kör och då kan man enklare hamna rätt i rörelserna, berättar han.

- Vi har lyssnat på rytmen och dansat till den, säger Karolina Bengtsson från Ytterhogdal. Hon har en egen dansgrupp med sin kompis Pisawte som också deltar i workshopen. Tillsammans med en tredje väninna kallar de sig för The Dance Zybers och de har redan gjort två egna discodanser som de uppträtt med på skolan i Ytterhogdal.

Theo Christensen från Sveg tycker att dansen är lite jobbig men ändå rolig.

– Jag kan nästan inga steg men det är kul att man få röra sig. Och musiken är kul, tycker han.

Maiya Thunell från Sveg är lika gammal som Yared var när han fastnade för streetdance men hon tvivlar på att hon kommer bli lika duktig som honom.

– Det är lite svårt när man ska bak och fram och åt sidan, förklarar hon virvlar runt i några improviserade moves.