Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I munnen syns det hur du mår

Tandborstning minst två gånger per dag och tandtråd varje dag. Har du hört det förut?

Men nog så viktigt. En god tandhälsa kan rädda dig från sjukdomar som demens och diabetes.

Det var i slutet av 1980-talet som intresset för kopplingen mellan sjukdomar i munnen och övriga kroppen tog fart.

Några studier bevisade att det fanns ett tydligt samband mellan orala sjukdomar och särskilt hjärt-kärlsjukdomar.

– Personer med sämre munhälsa som i kombination med nedsatt allmänhälsa har större risk att drabbas av olika sjukdomar som till exempel demens, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och även luftvägssjukdomar, säger tandhygienisten Marie Gunnarsson.

– Håller man sin mun ren och frisk då är det ingen risk.

Vad är dålig mun- eller tandhälsa?

– Dålig munhälsa, täta kostintag och mycket godis och läsk kan leda till karies, alltså hål i tänderna. Man kan också drabbas av inflammerat tandkött. Detta kan i sin tur leda till fördjupade fickor runt tänderna och om det lämnas obehandlat kan detta leda till tandlossning.

När frågor om bra mun- och tandhälsa kommer upp nämner förstås Marie inte helt otippat tandborstning morgon och kväll samt tandtråd.

Behövs tandtråd varje dag?

– Det är ju fantastiskt om man använder det varje dag. Har du aldrig använt tandtråd och jag säger att "nu måste du använda det varje dag", det funkar inte. Det gäller att man sätter upp delmål. Gör du det en gång i veckan så är det bra, gör du det två så är det bättre och gör du det tre så är det kanon.

Tuggummi är det bra?

– Ja, det är alltid bra att ta efter maten om man inte har tillgång till tandborste. Fluortuggummi är jättebra.

Goda kostvanor är ett bra sätt att upprätthålla en god tandhälsa. Jämnt fördelade intag klarar tänderna av. Marie tycker att fem till sex mål om dagen är lagom.

– Däremot om du äter godis och dricker läsk ofta ökar risken för karies. Då kanske du inte får fem sex intag på en dag utan kanske 20 och då får tänderna aldrig en chans att vila.

Tandborstning minst två gånger per dag och tandtråd varje dag. Har du hört det förut?

Men nog så viktigt. En god tandhälsa kan rädda dig från sjukdomar som demens och diabetes.

Tandhygienisten Marie Gunnarsson.