Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Norge fungerar det bra

Många ser rött nu när dagarna är räknade för Apoteksmonopolet som vi känner det i Sverige. Det finns oro för tillgängligheten och priserna. Kommer glesbygdsbor att kunna få köpa sina mediciner framöver och kunna göra det till drägliga priser?

Annons

Det är relevanta frågor och oron är förståelig. Att uppropet Rädda apoteken nu redan fått över 3 000 namnunderskrifter visar på engagemanget. Apoteken står för viktig service och en kunskap som ger trygghet i hanteringen av läkemedel.

Men kommer servicen och kunskapen verkligen att försämras bara för att fler aktörer släpps in?

Nej, om slutledningen bygger på sannolikhet mer än känslomässiga antaganden.

Tittar man på Norge har 165 nya apotek tillkommit sedan reformeringen 2001. Det kan inte kallas försämrad tillgänglighet.

För det andra: Vad är det egentligen som säger att apotek på landsbygden är så olönsamma att bara staten har råd och vilja att driva dem vidare?

Tvärtom finns det möjligheter för bättre service och tillgänglighet om vi lättar på monopolet. Första hjälpen mot förkylningen kan matbutiken sälja på tider då vanliga apotek inte har öppet.

landsbygdsföretagen en breddad bas, som hellre förbättrar oddsen till överlevnad. Vi måste börja tänka och tillåta mera sådana lösningar om basservicen ska säkras på längre sikt vare sig det gäller bränsle, post eller mediciner.

Vad slutligen gäller läkemedelspriserna är det regeringens förslag att den statliga myndigheten TLV (tandvårds och läkemedelsnämnden) fortsatt sätter priserna. Marknaden ska pressa industrin, inte kunderna.

Ingen kan förstås veta exakt på pricken hur det kommer att arta sig när Sverige som tredje sista land lämnar ifrån sig monopolet. Det är inte i detalj avgjort vem som ska få äga apoteken eller hur prismodellen ska fungera. Varför inte fokusera debattlustan på detta i stället?

egentligen argumenten för att Sverige i stället fortsatt ska hålla samma kurs som Nordkorea och Kuba i den här frågan? Nationerna är inga rättesnören precis, varken då det gäller fri företagsamhet eller kunden i centrum.

Att släppa på monopolet är inte det stora hotet mot tillgänglighet och priser på apoteksmarknaden som många antar.

Bästa sättet att rädda apoteken, hålla priserna nere och servicen uppe – är faktiskt att släppa delar av marknaden fri.