Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I ödebyn Gråsjön finns länets största skifferhus

I mitten av oktober blev det en resa i dagarna fyra till Kolåsen i nordvästra Jämtland tillsammans med goda vänner och boende i Jan Sandströms fritidshus.

Annons

Här blev det svampplockning för hela slanten. Denna höst har varit ovanligt riklig på svamp i alla dess former.

Dessa dagar var Kung Bore på vresigt humör med storm och kraftiga snöbyar i fjällområdet. I själva byn Kolåsen blev det turligt nog nästan ingen nederbörd om dagarna och i svampskogen kom inte vinden åt så det blev trots allt sköna dagar här.

Under vistelsen blev det också en utflykt till det närbelägna Gråsjön, i dag ödeby med endast fritidsbebyggelse. De sista bofasta invånarna lämnade platsen 1952. I Gråsjön finns något alldeles extra sevärt, nämligen länets största bevarade skifferhus, för övrigt två sådana i form av skifferladugårdar. Husen har byggts av skifferstycken som kommit fram ur åkrarna i samband med plöjning. Berggrunden i området är synnerligen rik på skiffer av god kvalitet. Utifrån detta har här också brutits skiffer i stor omfattning men detta har sedan länge upphört. Spåren av denna epok är väl synliga.

För att återgå till skifferladugårdarna kan sägas att de är dryga fyra meter höga och hade en taktäckning av spån respektive torv. Husen var byggda i två våningar och uppfördes 1830 respektive 1860 och användes som ladugård till omkring 1905. Fram till slutet av 1940-talet användes de som hölador och vedbodar. Är man på resa i detta område är ett besök här en stor upplevelse.

Om Kolåsen kan sägas att vyerna här måste vara en av Sveriges vackraste. Landskapet och utsikterna över skog, sjöar och fjäll, det senare i form av Skäckerfjällen gör en både andäktig och mållös. En plats som ger oförglömliga minnen.

Om någon till äventyrs funderar hur det gick med vår svamp-plockning kan sägas att det blev trattkantareller i parti och minut. Undertecknad är ingen svamp-plockare men har nu blivit stor kännare på just denna sevärda och goda svamp.