Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Östersund kör man över invånarna

Som Östersundsbo är jag bekymrad över politiker som inte prioriterar sina medborgare. Vi som älskar vår hembygd kan vara bra ambassadörer för inflyttare, men utvecklingen oroar.

Peter Wolodarski skriver i DN 27 okt:

"En myndighet tillämpar lagar och regler som riksdagen fattat beslut om, och måste drivas efter en annan logik än näringslivets köp och sälj. Ledorden är saklighet och opartiskhet, för att citera regeringsformen, inte vinst och varumärke".

Han fortsätter: "Informationscheferna får därför ursäkta – men när en myndighet mer börjar tänka på hur den framstår, snarare än hur den utövar sin makt, har något grundläggande gått fel."

Det ligger nära till hands att jämföra med maktutövningen i Östersund. Vinst och varumärke går före saklighet och opartiskhet.

Ett slående exempel är senaste kommunfullmäktige, allmänhetens frågestund. Den arrogans och respektlöshet som frågeställarna bemöttes med är häpnadsväckande.

Skolfrågan har blivit en följetong med tomma löften och dåligt underbyggda beslut. Gruppoptimering är det förlösande ordet som ska ge fler lärare och färre lokaler, enligt Björn Sandal (S). Beslutet ska tas direkt trots undermålig utredning.

Alliansens argument nonchaleras. Man för inte utlovad dialog med föräldrar innan beslut, utan kör på utan pardon och utlovar dialog i efterhand! C gick 2012 över till S-blocket på löftet att rädda Ope skola. Dagen efter fullmäktige framkommer att C nu "mot sin vilja" röstade för nedläggning på grund av hotet att inte få regera ihop med S längre.

Fler och fler icke-partianslutna engagerar sig i olika samhällsfrågor som berör oss, men det vi för fram har ingen betydelse. Maktens politiker och chefstjänstemän är sammanbundna och vet alltid bäst.

Alliansen lyssnar, kommer med goda förslag, men det blir ingen vettig dialog på politikernivå heller, respektlösheten, arrogansen och politikerretoriken från dem som har makten slår över.

Med sorg i hjärtat ser jag hur kommunen struntat i FN:s barnkonvention. Där framgår att i alla myndighetsbeslut ska barnens bästa komma i främsta rummet. På min tid i socialförvaltningen var den ett rättesnöre, checklistan fanns i bakhuvudet och politikerna tog besluten med barnens bästa i åtanke. Nu är checklistan skrotad, den stämmer inte med prioriteringen av tillväxt och vinst.

Kommunen borde tänka på hur den framstår. Nu kör man glatt över invånarna. Man tar in synpunkter och går ut med "samråd" som får litet genomslag. Man har redan bestämt sig.

Man säljer ut kommunmark billigt till den som vill utveckla storköpshandeln. En förskola ska läggas ner och en ny byggas upp, för att ge tillräckligt med mark till exploatörer, som ges fria händer.

Med önskan om tillväxt släpper man påverkansmöjligheten för marken, glömmer helhetssynen och vad det innebär för centrumhandel och grannkommunernas service.

Saklighet och opartiskhet är avgörande för att vi ska kunna ha förtroende för våra politiker. Men i Östersund tummar man kraftigt på dessa grundbultar.

Birgit Eriksson, pensionerad socionom, f d anställd i Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel