Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I sin nya handelsträdgård förverkligar Marie sina drömmar

Lite grann i det tysta har Väster- kälen fått en ny handelsträdgård.
Här finns växter till salu och här finns en studieträdgård att få inspiration av.

Det är Marie Gunnarsson som håller på att förverkliga sina drömmar och snart öppnar Maries trädgård för en ny säsong.

– Att så, odla och skapa liv är det bästa som finns liksom att kunna vistas i en miljö där det växer och blommar. Dessutom innebär det här jobbet att man får träffa så många trevliga människor, säger Marie Gunnarsson som arbetat heltid med trädgårdar och trädgårdsväxter sedan 2002.

– Sedan fick jag jobb på Växtvaruhuset men jag har hela tiden haft egna odlingar och för två år sedan bestämde jag mig för att satsa helt mitt företag, säger Marie Gunnarsson.

Trädgården har öppet från början av maj och stänger i slutet av augusti.

– Vintertid planerar och ritar jag trädgårdar åt privatpersoner och företag. Jag leder också studiecirklar och kurser, säger Marie som tillsammans med maken Ulf och de fem barnen också har ett jordbruk med köttproduktion.

– Det ska vara lite lyx och flärd, skrattar Marie vars satsning på fleråriga växter till stor del beror på Björg Stensson i Föllinge.

– Ja, jag har fått en del av hennes plantor från studieträdgården i Föllinge. De är lite av grunden i mina odlingar. Men jag köper också in plantor. Det kan vara rosor, pioner och mycket annat. Ändå är det själva odlingen som är grunden. Fick jag inte odla skulle jag inte hålla på, säger Marie Gunnarsson.

– Planerna är många men tanken är att man ska kunna promenera här och i lugna och ro skaffa sig inspiration och idéer till den egna täppan, säger Marie Gunnarsson.

– Det är dyrt och svårt men nu har jag i alla fall beställt en egen hemsida på internet. Dessutom fungerar ju mun- mot munmetoden, säger Marie Gunnarsson som inte tror att den ekonomiska krisen påverkat människors trädgårdsintresse.

– Tvärtom verkar det som om allt fler satsar på sina trädgårdar. De flesta bryr sig inte om olika trender utan väljer det man tycker om. Miljömedvetenheten har blivit större och många odlar numera växter och bär som också går att äta. Man är mån om sin egen täppa, säger Marie Gunnarsson som drömmer om att kunna bygga ett större växthus.

– Det ska vara i gammeldags stil och vara möjligt att flanera i. Det här handlar inte bara om försörjning. Det är ett sätt att leva och jag vill gärna bidra till att andra får vistas i en miljö där det gror och växer, säger Marie Gunnarsson.