Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I sitt livs form – utan genvägar

Christer "Kidda" Nilsson lägger över 800 timmar per år på träning.

Han tränar för att må bra, för tävlingsinstinkten och för fåfängan. Men framför allt kanske för att visa att man kan komma långt utan doping.

– Det är ingen prestation att tillföra något preparat som gör att musklerna växer. Det är helt förkastligt, säger han.

Christer Nilsson erkänner själv rätt snabbt under intervjun att han kanske är lite extrem vad det gäller träning. Han lägger nämligen ner enormt många timmar på träningen och han har fått höra att han både är träningsnarkoman och att han har en 40-årskris.

– Men det finns sämre kriser, säger han och skrattar och berättar att han fyller 40 år i år.

– Jag är absolut en träningsnarkoman och jag blir tillfreds med att träna. Det är skönt att få lite egentid i vardagen och köra ur kroppen lite. Träning är viktigt för mig och för att jag ska må bra, säger han.

Träning och idrott har alltid haft en stor del i Christers liv. För många är han väl mest känd som fotbollsspelaren "Kidda", men att träna på gym har han också lång erfarenhet av. Och det är just bakgrunden som Christer menar är anledningen till att han kan träna så pass mycket som han gör och med så hög belastning.

– De senaste åren har jag känt att jag är i mitt livs form vad det gäller kroppen, styrkan och konditionen. Jag tränar sjukt mycket. Min kropp klarar av belastningen efter 20 år på gymet, men det är en mängd som få klarar av. Förutom sju knäoperationer efter avslitna korsband har jag fått vara skadefri.

Dopning är ett ständigt aktuellt ämne inom idrotten, både på elit- och motionsnivå. Och visst finns det fördomar. Är det någon som har extra stora muskler eller springer snabbt väcks snabbt misstankar om otillåtna medel.

– Det finns killar som kommer fram till mig och säger "jäklar vilka armar du har". Ja "men jag har tränat i 20 år också" brukar jag svara. 20 år gånger 52 veckor och fem pass är ungefär 5 200 pass på gymet och dessutom lika många konditionspass.

På frågan om vad Christer tycker om dopning är han tydlig.

– Det är rent och skärt fusk. Kan man inte underkasta sig den träning som behövs för att komma i form så ska man vara nöjd ändå. Man kan komma långt utan förbjudna preparat, det har jag visat och är stolt över. Man kan bli stark och uthållig genom hård och rätt träning.

Har du sett att det förekommer dopning på gymen?

– Under mina 20 år har jag aldrig kommit i kontakt med dopning. Ingen har frågat mig även om jag såklart vet att det förekommer. I dag är det en sjuk kemimarknad, det finns mycket och det finns preparat för allt. Det klart det finns de som dopar sig som man inte vet om, säger Christer och fortsätter:

– Jag är stolt över att träna på Sportsgym som driver "100% ren hårdträning" för att göra gymen rena. Efter förra årets tävlande har jag även fått kontrakt med Team MM Sports. De kör med kontinuerliga dopningskontroller på sina egna medlemmar och vid tävlingar.

Vad tycker du om kosttillskott?

– Många yngre som tränar i dag lägger ner mera tid på att tänka på kosttillskott än att träna hårt. Man ska veta att man kommer otroligt långt bara genom att äta rätt, men ibland kan ett tillskott vara bra vid hårdare träning eller om man inte hunnit med att äta. Det är viktigt att kontakta en återförsäljare för råd och tips innan man bara klickar hem produkter man inte har en aning om vad det är eller innehåller.

Vad är det då som driver Christer? Att lägga alla dessa timmar på träning och kanske prioritera bort saker som andra tycker är viktigare?

– Jag vill vara i form och vältränad hela tiden. Visst är det en bekräftelse-boost och jag är nöjd med vad jag har åstadkommit med min kropp. Många som inte kan förstå att jag lägger så mycket tid på träning förstår oftast inte heller att jag investerar i min egen framtid och kropp.

– Samtidigt vill jag njuta av livet, jag äter pizza och godis om jag vill det och går inte på några dieter för att komma i form inför en tävling. Att ändra livsstil behöver inte innebära att man ska sluta med allt onyttigt, man kan njuta av livets goda men på lagom nivå.

En annan drivkraft är tävlingsinstinkten. Något som Christer fått utlopp för genom styrketävlingen Rep-Power. Tävlingsmomenten är knäböj, dips, chins, bänkpress och bicepscurl med stång och deltagarna ska utföra så många repetitioner som möjligt under en viss tid. Belastningen beräknas utifrån kroppsvikten.

– Det är en otroligt rolig tävlingsform, där det inte räcker att vara bra i ett moment utan man måste prestera bra i alla fem för att vinna. Man måste vara både stark och uthållig.

Förra året vann Christer den tredje säsongen av Rep-Power och siktar på att försvara bucklan och titeln i höst.

Artikeln kommer från tidningen 100 procent Östersund