Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– I skarven mellan sjuan­ och åttan var det som värst

Sara Sedin och Linda Graff tror att många unga tjejer mår dåligt i åttan för att det är första gången man får betyg.
– I skarven mellan sjuan och åttan var det som värst, säger Sara Sedin.

Linda Graff och Sara Sedin menar att det är en ganska besvärlig omställning när det plötsligt börjar handla om betyg i årskurs åtta.

– Det blev mycket mer på en gång. Fast samtidigt började alla fokusera mer och klassen blev lugnare, säger Sara Sedin.

– Det blev lite stressigt när vi skulle börja få betyg, säger Linda Graff.

Sara Sedin kände direkt kravet på sig att få toppbetyg.

– Det kändes stressande och speciellt inför gymnasievalet, säger hon.

Hon berättar att många klasskamrater pratar om hur det ska bli på gymnasiet. De har inte talat så mycket om den stress de känner nu. Fast en gång reagerade klassen på stressen.

– Förut innan vi skulle välja till gymnasiet hade vi sjukt mycket prov. Men då sade vi till i klassrådet och det blev bra, säger Sara Sedin.

hela årskurs nio känns som ett enda långt prov. Men de tycker att skillnaden inte är så stor mellan årskurs åtta och nio.

– När man började åttan var skillnaden mer tydlig. Det var en jättestor skillnad mellan sjuan och åttan, säger Sara Sedin.

då göra för att komma tillrätta med att unga tjejer mår dåligt? Den frågan är svår att svara på menar Linda Graff och Sara Sedin, men de har ett förslag.

– Man kanske ska kunna få mer hjälp med skolarbetet. Jag tycker att det ska finnas fler fritidsgårdar där man kan få hjälp och bara vara, säger Sara Sedin.

– Jag tycker att det är bra som det är nu, säger Linda Graff.

– Ja, då är skolgången inte lika allvarlig hela tiden, säger Sara Sedin.