Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I väntan på tusentals danslystna människor ...

Det är lugnt på Skalet. Det är drygt ett dygn kvar tills Högfjällshotellet och stugorna omkring kommer fyllas av tusentals dansanta och festglada människor från hela Sverige.

På Ica utanför hotellet har man laddat upp med extra mycket chips, dricka och färdigladdad mat. Och lite extra personal.

– Chips, groggvirke och snabbmat, det är det folk vill ha och det är egentligen det enda vi har laddat upp med, säger Ylva Nordin som står i kassan.

Hon har jobbat på affären i flera år och är van att jobba när det är Forum, både vår och höst.

– De här helgerna är ju lite roliga att jobba på, så länge kunderna sköter sig bra. Ofta tycker jag att Höstforum är lite lugnare än Vårforum, säger hon.

Italienaren Daniel Hanni kommer till kassan och vill betala för sina drickor och påse bröd. Han jobbar på ett bygge i närheten och har ingen aning om vad som ska hända under helgen.

– Perfekt, säger han och skrattar när han får höra att området snart kommer invaderas av tusentals festglada och dansanta människor.

I helgen är det Höstforum. Arrangörer från hela landet samlas på Vemdalsskalets Högfjällshotell för att titta och lyssna på nya dansbandsorkestrar.

Så har det varit sedan 1982. Arrangemanget lockar även till sig tusentals personer som vill dansa styrdans till de många banden, festa och umgås i stugorna.

Inne i klädshopen håller man som bäst på att förbereda sig inför helgen. Ida Selander har nyss packat upp lite nya kläder, sådana som helgens kunder kanske kan använda på kvällarna.

– De som handlar under Forum vill gärna ha något nytt till kvällen, en ny skjorta eller en partyblåsa, säger hon och håller upp ett svart linne fyllt med paljetter.

Linnet är nyligen uppackat, inköpt för att passa till helgens begivenhet. Ida Selander själv har gått på varje Forum sedan hon var 18 år, nu är hon 23.

– Det är det största som händer här på vintern och våren, det är jättekul, säger hon.

I våras omkom en ung man efter att den stuga han bodde i brann ner. Vårforumet var stökigt och det var även förra höstens Forum, då flera personer togs för rattfylla och narkotikabrott. Efter det sista årets stökigheter har Skistar tillsammans med bland andra kommunen och polisen beslutat att höja åldersgränsen till 20 år.

Till helgens Forum har Skistars stuguthyrning backat med 20 procent jämfört med samma tid i fjol, något som antagligen har med den nya åldersgränsen att göra.

– Tappet på login är de som är yngre, tror jag, säger Johnny Drotz, Skistars stugansvarige.

Mellan 1 500 och 2 000 personer räknar de med kommer i helgen, säger han medan han fikar med sina kollegor i Skistars hus vid barnbacken.

– Problematiken har legat i att många minderåriga har varit här utan att gå på Forum, utan de har bara varit här för att festa, säger Torgny Svensson, anläggningschef.

Numera måste dessutom alla som hyrt en stuga bära så kallade åkband, så Skistar kan se att de inte är fler i stugan än det som föreskrifterna säger. Under helgen kommer en stugvärd patrullera området tillsammans med fyra väktare för att se till att det går någorlunda lugnt till.

För Skistars personal är det ganska lugnt så här ett dygn innan Forum öppnar. Det är först efteråt de har som mest att göra – då allt ska städas.