Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ICA Kaxås välkomnar syrier och blev rikskända

ICA Ladans välkomnande av de syriska flyktingarna blev en succé. Inte minst på de sociala medierna Twitter och Facebook.

Annons

Tre flyktingfamiljer från Syrien bor numera i Kaxås. De välkomnades av ICA Ladan i Kaxås med en hälsning på Facebook, en hälsning som nu sprids som en hälsning.

– Jag tänkte vi skulle välkomna dem till Kaxås. Jag ordnade en bild med syrianska flaggan i bakgrunden och sen en kort text. Jag la ut det på vår Facebooksida, sen tog det inte lång tid förrän det small till med kommentarer. Å det har spritt sig långt, inte bara här i Offerdal utan runt hela Sverige, säger Bo Oskarsson, butiksägare för ICA Ladan i Kaxås.

Bilden ser ni härintill. Budskapet är enkelt.

För att välkomna dem ytterligare ska nu affären ta fram vissa produkter.

– Javisst, vi tar hem exempelvis halalkött och sånt de vill ha till frukost som hasselnötskräm, sesampasta och så att de kan baka surdegsbröd, säger Oscarsson.

De tre familjerna har tidigare bott i Lit och vid Grytan utanför Östersund. Ännu så länge är det av förståeliga skäl lite kinkigt med språket.

– Men deras barn kan lite engelska och där finns även en gymnaise-elev som kan engelska som får fungera som tolk. Annars går kroppsspråket bra, säger Oskarsson.

Omställningen från ett varmt Syrien till ett kallt Kaxås innebär en omställning och en kulturkrock som heter duga.

– Jo, och vi får försöka välkomna dem så gott det går. Vet inte hur det skulle ha känts om man skulle ha varit i deras ställe, säger han.

Gensvaret på de sociala medierna av deras välkomnande hade han aldrig kunnat föreställa sig.

– Vi har fått över hundra så kallade "likes" på Facebook. Man tror bara att man skulle nå bubblan i Offerdal men vi har nått mycket längre än så. Även på Twitter. Någon sa att vi var största nyheten där i dag, säger Oscarsson som också erkänner att han gjorde en blunder då han skickade ut bilden, även den en raket på Facebook. Oskarsson skrev "syrianer" i ställer för "syrier.

– Men det har jag bett om ursäkt för. Fast då tog det bara tre minuter tills den ursäkten också var ute på Twitter. Där stod det att "ICA Kaxås gjorde en pudel". Man fattar inte hur fort det går på de sociala medierna.

Totalt är det tre familjer som nu har sitt nya hem i Kaxås. Det blir fyra barn till i fritids, tre till i skolan och dessutom deras mammor och pappor.

– Ett välkommet tillskott till befolkningsutvecklingen i Kaxås, avslutar Oscarsson och ser över listan på nya produkter han nu ska ta hem.