Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ica Stig – ny gatuskylt som ingen beställt

Går det döpa en kommunal gata eller väg efter ett kommersiellt bolags tv-reklam­figur? På Tallbacken och Stadsdel Norr finns vägskylten ICAStig.

Storsjöodjursvägen fick nobben som vägnamn av lantmäteriet i Gävle. Däremot tycks skylten ICAStig gå bättre, åtminstone hittills.

Ingen på Östersunds kommun har en susning om hur skylten kommit till. Hur som helst finns den varumärkesinspirerade skylten redan på plats Stadsdel Norr. Vid Tallbacksvägen står den och pekar upp mot Ica Maxi, men ingen vill kännas vid den.

– Den är ganska rolig, men det är ingenting som kommunen har satt upp. Politikerna känner till den, men ingen vet vem som satt upp den, säger Tom Brantheim, stadsingenjör och kommunens lantmätare.

Tom Brantheim sitter med som tjänsteman i den namnberedningsgruppen som lämnar förslag till miljö- och samhällsnämnden.

– Den är oförarglig kan jag tycka, och ingen har sagt att den ska tas ner. Men det blir väl trafik och park som får bestämma när de tar över området som grönområde. Egentligen finns varken någon gata eller gång- och cykelväg här.

– Jag har sett skylten och det är väl folkhumorn som varit framme, men vi på gatu- och park har inte beställt den, säger Bertil Danielsson, på gatu- och parkförvaltningen.

Även Pär Jönsson (M) politiker i både namnberedningen och miljö- och samhällsnämnden är även han frågande eftersom finns regler för gatu- och vägnamn kommer till: kommersiella varumärken tillåts inte som vägnamn.

Inte heller nu levande personer och namnet får inte vara förargelseväckande. Det ska vara lätt att uttala och ska inte kunna förväxlas med andra namn.

– Ska det vara en gata så ska den heta något vettigt, säger Pär Jönsson.

Från Ica Maxi går personal ed på att stormarknaden inte har något att göra med vägskylten. Även Fältjägaren Fastigheters chef nekar till inblandning, men ger oss ett spår.

– Nej det är inte jag, men jag önskar att jag kommit på det själv. Många kommenterar den och tycker den är rolig och jag gissar att anläggarna på Peab Mark eller att Fältjägarnas fastighetschef Hasse Carlsson kan vara inblandad, säger Daniel Kindberg.