Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Id-kontroller hindrar den fria rörligheten, stänger ute och traumatiserar

Sverige har precis gjort att den nordiska passfriheten som funnits sedan 1952 nu borde räknas som bruten, detta i och med sitt beslut att införa id-kontroller för de människor som vill in i landet. Idag, tisdag den 5 januari, är en väldigt kall dag på mer än ett sätt. Sveriges lagråd fick i december en remiss på regeringens förslag till lag om särskilda åtgärder vid allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet. Lagrådet kan inte se att flyktingströmmarna innebär en sådan fara och avstyrker det remitterade lagförslaget om införande av id-kontroller. Trots detta infördes id-kontroller.

Dagen har varit kall just för att vi stänger ute människor på flykt, människor som redan är traumatiserade efter en lång väg från ett land där de inte längre kan leva och tvingats lämna allt, och som när de kommit så här långt möts av en stängd gräns om de saknar id-handling. Så många som runt 60 procent (Migrationsverket) av dem som söker asyl i Sverige saknar id-handlingar. Med id-kontroller skulle de inte ha kommit in i Sverige. Det finns flera skäl till att människor inte har en id-handling och ett är att de helt enkelt inte haft råd att skaffa det eller för att omständigheterna inte gjort det möjligt för de att skaffa sig. Nu slår land efter land i Europa inte bara undan benen för dessa människor utan även hoppet, ett hopp om att komma i trygghet och kunna skapa sig ett liv för sig och sin familj.

Dessa id-kontroller försvårar inte bara för flyktingar att få möjlighet att söka trygghet och asyl utan även den fria rörligheten, inte minst för företag och privatpersoner som verkar i Öresundsregionen, som är nordens största handelsregion. Även UNHCR (FN:s flyktingorgan) som följt de svenska förberedelserna för id-kontroller har gjort det med en stigande oro. Det är fler organisationer som befarar att asylrätten kommer inskränkas om fler länder följer Sveriges exempel och inför id-kontroller.

Då blir resultatet att människor hamnar i limbo och skickas mellan olika länder. Det är fruktansvärt.

Personligen kommer jag att påverkas av dessa kontroller då jag studerar i Helsingborg och åker med dessa tåg dagligen för att ta mig till och från studierna. Nu kommer jag med sannolikhet att drabbas av förseningar på grund av dessa id-kontroller, vilket innebär att jag kommer missa föreläsningar eller andra möten, något som jag inte anser är acceptabelt. Jag bor i ett EU land och är en världsmedborgare och vill fortsätta kunna röra mig fritt och framför allt fortsätta med mina studier utan att bli negativt påverkad med anledningen av ett beslut grundat på en ogenomtänkt lagremiss från regeringen. Jag hoppas att de riksdagspolitiker som röstade för id-kontroller förstår att detta inte bara stoppar redan traumatiserade flyktingar utan även försvårar för individer och företag att verka inom denna region.

Linda Mathiasson

Socionomstuderande, samhällsdebattör och coach

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel