Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ida avslutade med något helt nytt: Spurtseger

/
  • Karin Övre Lind, Oppdal ledde när man passerade skidstadion, men Ida Olsson, Åsarna, låg bakom och slog till i spurten.Foto: Thord Eric Nilsson

Kan man tänka sig en bättre slutpunkt för sin skidkarriär än Ida Olsson, Åsarna gjorde i Fjälltoppsloppet, 26 km i fri stil. Ida spurtbesegrade nämligen Astrid Övre Slind.

Annons

Något som hon knappast väntat sig.

– Jag som segare i en spurt. Det har aldrig hänt, och så blir det i mitt sista lopp, sa hon.

Motståndaren Astrid Övre ingår i det breda norska damstallet med en bra förstaårssäsong som senior. Vid världscupfinalen i Falun kom hon på 25:e plats och hade dessförinnan också en rad poängplaceringar i världscupen. Dessutom var hon trea och fyra vid U 23-VM.

– Hon spurtade ifrån mig vid bergspriset. Men mot slutet kändes det som jag hade bättre krafter, förklarade Ida, som låg bakom norskan till på upploppet. Då slog hon till och vann med en meters marginal.

Loppet var alltså Idas sista.

– Jag tycker fortfarandet att det är kul med skidor, men det finns annat som jag också vill hinna med, säger Ida, som fyller 30 i sommar.

Hon har jobbat halvtid som byggnadsskadereglerare på Länets Försäkringsbolag och tänker nu jobba full tid. Familjebildning är ju också något som kan bli aktuellt.

fin skidkarriär bakom sig med två individuella brons i SM samt både stafett- och lagguld för Åsarna IK. Annars kommer hon från Älven i Oviken och började tävla för Myssjö-Ovikens IF.

– Jag var i fin form även vid SM i Sundsvall, men fick inte riktigt till det där. På tremilen i Åsarna gick det bra, summerade Ida som verkligen fick en fin slutpunkt både för säsongen och karriären.

Närmast bakom sig nu hade hon en norska, en tjeckiska och en kanadensiska, alla bra placerade i sina nationella mästerskap.

Helena Söderlund, numera Mora, skrällde genom att besegra övriga Sverigeeliten. Ida Ingemarsdotter, Åsarna, och Therese Svensson, Åsarna, var sjua och åtta, två och en halv minut efter Ida Olsson.

snabbt som damsegrarinnan åkte inte oväntat Lisa Larsen, Sundbyberg. Lisa inledde säsongen med att åkte tidsmässigt jämnt med seniorerna just i Bruksvallarna. Många ville hon skulle få åka världscup i Gällivare, men landslagsledningen missade den chansen. Sedan blev Lisa sjuk. Men kom igen någorlunda till junior-VM och tog medalj både individuellt i stafett. Hon tackade dock nej till stora VM. Det blir knappast ett nej om hon får OS-chans nästa år (till exempel i stafetten). Men viktigast då är ändå sista junior-VM.

Lisa lämnade konkurrenterna bakom sig efter ett par kilometer.

– Hon frågade om hon skulle hjälpa till att dra, sedan stack hon. Jag hade ingen chans, sa tvåan Emma Wikén, Åsarna, som tidsmässigt också höll bra mot seniorerna.

här klassen fanns det internationella ess. Mitt bland dessa kom hemmatjejen Tonje Haanes – Rensberg, som bör kunna komma igen nu när twar-bekrymren distanserats. Tonje är senior nästa år.

Lillasyster Karin Övre Slind, Oppdal, vann en klar seger vi yngre klassen där det blev dubbelt norsk och där Lisa Dahl, Offerdal, med en sjunde plats var bäst från länet.

Mer läsning

Annons