Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ida från Brunflo fick en dag med Elitloppsvinnaren

Brunflotjejen Ida Olsson har gjort praktik hos stjärnkusken och tränaren Robert Bergh.

Tre lärorika veckor där höjdpunkten var dagen hon fick sköta om Elitoppsvinnaren Nahar.

– Det kändes lite speciellt, säger Ida.

17-åriga Ida Olsson studerar på travgymnasiet på Wången. Hon går andra årskurs och trivs väldigt bra. Men så har hästar också varit hennes stora intresse i stort sett hela livet. Efter flera års tjat fick hon börja på ridskola när hon var 6 år.

– Jag har väl velat ha en egen häst länge, det har stått högst på min önskelista sedan jag var runt 5–6 år. Det är en stor dröm att stå som ägare på en häst, säger Ida Olsson.

Drömmer du om något mer?

– Elitloppet. Det är dit man vill.

Att gå travgymnasiet har varit Idas mål väldigt länge och i framtiden kan hon se sig själv som både kusk och tränare. Men på frågan varför och vad det är som gör travlivet så självklart och speciellt hittar hon dock inget riktigt givet svar.

– Det är väl hästarna, säger Ida efter en stunds funderande.

– Och den härliga gemenskapen som finns inom travet.

Under flera år har Ida kört ponnytravlopp. Nu ser hon dock fram emot sommaren då hon siktar på att vara klar med lärlingslicensen vilket innebär att hon får köra storhäst.

– Jag längtar dit. Jag tycker det är roligt att köra, men jag har väl inte haft någon stjärnkarriär. Jag har två segrar som jag tog ifjol. Det var kul. Sen har jag varit tvåa, trea och fyra.

På skolan på Wången har eleverna körning/stall på schemat på eftermiddagarna tre dagar i veckan. Då har de bland annat en passhäst att ta hand om eller licensloppskörning att fixa.

Nyligen avslutade Ida tre veckors praktik hos Robert Bergh, en av Sveriges bästa travtränare. Bergh tillhör Bergsåkers travbana och har sitt stall strax utanför Sundsvall.

– Han vann ju Elitloppet så det lockar och sedan har han många fina hästar. Han verkar vara en bra tränare.

Hur var de tre veckorna?

– En lärorik praktik. Det funkade jättebra och det var trevlig personal. Det var hästar överallt så det var mycket att göra, vi fick köra mycket hästar. Man kände sig nästan som en anställd för vi fick ta ansvar. Jag var där med min klasskompis Anna Charlotta Bergström.

Fick du träffa Robert Bergh då?

– Han var inte där så ofta, men jag träffade honom någon gång och det var kul. Han var dit och körde några hästar och då var jag med ut. Det var pirrigt, man ville ju som inte göra bort sig då.

Vad minns du bäst från praktiken?

– Jag tog hand om Nahar som vann Elitloppet en dag. Jag borstade och nattade honom, det kändes lite speciellt.

Artikeln kommer från 100 % Östersund.