Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idrotten ska vara glädje

Svar till ”Nina T” (Åsikter tisdag 15 november):

Jag blev fantastiskt glad av att läsa din insändare och få bekräftelse på att fler i publiken reagerade på den tråkiga stämningen som blev på läktaren under fredagens match.

Vi är ett kompisgäng som nyss har börjat gå på Jämtlands matcher, och eftersom det hittills har varit så bra stämning och våra duktiga basketherrar har vunnit de matcher som vi har sett, så skulle vi givetvis gå och se matchen mot Norrköping.

Jag fick med mig en kompis, som har spelat basket förut, efter att ha berättat för henne om den härliga upplevelsen att sitta i sporthallen och vara stolt över att vi har ett så bra basketlag här i Jämtland. Tyvärr lämnade vi inte matchen med samma upprymda känslor.

Vi upplevde matchen på samma sätt som du och din pappa beskriver. Den inleddes med glada och peppande hejarramsor, men sedan började alla dessa tråkiga burop och nedtryckande ord att tillta. Framför allt har Jämtlands unga hejarklack ett stort ansvar i detta, när de, med trumman i bakgrunden, skanderar bland annat ”domarjävel”, vilket många av de barn som satt på läktaren tillsammans med klacken snabbt rycks med i.

På raden framför oss satt några barn i 8–10 årsåldern. De vek sig av skratt och hånade spelarna från Norrköping när de värmde upp i periodvila och missade korgen vid några träningsskott. Längst ut på raden satt pappan till ett av dessa barn och bara log och fortsatte att titta på uppvärmingen.

När matchen var igång igen så fick Norrköping en straff som en av deras amerikaner skulle lägga. I väntan på att han fokuserade för att sätta bollen i korgen så skriker en av dessa pojkar på raden framför oss ”kom igen då Khaddaffi-jävel”. Jag tycker att det är fruktansvärt att barn använder sig av ett sådant hemskt och ovårdat språk, och vi vuxna kan inte under några omständigheter acceptera detta.

Vid det laget hade jag redan sagt till barnen en gång och nu var det dags för min kompis att tillrättavisa. Jag vill med denna insändare absolut inte peka ut alla barn, som att det är deras fel att det blev så osportslig stämning i hallen. Utan jag vill påminna alla vuxna och framför allt föräldrar. Det är ni som bär det största ansvaret att visa hur man beter sig som supporter och verkligen heja fram sitt lag i stället för att kränka motståndarlaget.

Vi vill ju att Norrköping ska kunna komma tillbaka till Östersund och minnas att det var här som det var en så fantastisk publik, som var stolta och stöttade sitt lag på alla sätt och vis. Framför allt så får vi inte glömma vad idrotten faktiskt är till för, glädje och gemenskap.

Anna Gustafsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel