Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idrottslig prutning utan logik

Östersunds ledande kultur- och fritidspolitiker har avslagit Frösö IF:s begäran om fortsatt driftsstöd med 143 000 kronor per år för ett ekonomiskt ansträngt Lövsta aktivitetscenter. Prutningen är upprörande. Speciellt som kommunen i övrigt haft spenderbyxorna på sig i flera år vad avser anläggningsinvesteringar.

Annons

Ett nytt badhus har byggts för 82 miljoner kronor. En ny fotbollsarena har kostat 50 miljoner. Stortorgets ansiktslyft kostar minst 40 miljoner kronor. På skidstation har mångmiljonbelopp pumpats in. I pipelinen finns dessutom en ny ishall för 100 satsade kommunala miljoner kronor. Det tycks inte ha funnits några begränsningar.

I det läget går Karin Thomasson, MP, som ordförande för kultur och fritid in och skär ner Lövsta Aktivitetscenters driftsbidrag med 100 000 kronor. Det sker förvisso enligt avtal. Frösö IF skulle få mer pengar i två år, sen skulle aktivitetscentret leva mer av egen kraft.

Men inför risken av konkurs och ett avstannande folkhälsoarbete på Lövsta, så borde Karin Thomasson fundera lite mer.

Visst, Östersund ska spara. Frösö IF får inte heller färdas i gräddfil. De har att via Lövsta Aktivitetscenter AB, skära i personalkostnader och optimera övriga utgifter – vilket också skett. Ändå kvarstår likviditetsproblemen. Kommunen har dessutom ett borgensåtagande, så bekymret blir kommunalt hur man än vrider och vänder på saken.

Ingen skall per automatik få mer pengar så fort det ebbar i egna börsen. Men prutningen mot Frösö IF ter sig märklig vid en jämförelse med kommunens inställning till Jämtkraft Arena och dess ägar- och driftsbolag.

Här stöds verksamheten med 1 670 000 kronor per år till driftsbolaget. Under 2007 och 2008 har dessutom ägarbolaget fått ett ursprungslån om 25 miljoner kronor nedskrivet till 23 miljoner. Enligt avtal det också, men i princip är det likvärdig verksamhet som bedrivs på arenorna.

"Det går inte jämföra", sa Karin Thomasson i ÖP i lördags.

Jo absolut och just därför blir det politiskt klandervärt att den ene kan få mångmiljonbelopp och lån avskrivna av kommunen, medan den andre ges lägre driftsbidrag och fortsatt kamp med amorteringarna. Kommunen uppträder inkonsekvent: silar mygg och sväljer kameler.

Förresten glunkas det om dyrare el på Jämtkraft Arena. Hur kilowatten skall betalas är oklart. Kanske kommer det en förfrågan till kommunen om hjälp med räkningarna vad det lider. Hur blir det i så fall med rättvisan, Karin Thomasson?