Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idrottstimmar hämmas av skolflytten till Mörsil

Till berörda politiker angående Racklöfska skolans flytt: Vad vi har förstått så är beslutet redan taget att höstens årskurs 6 ska börja i Mörsils skola och hösten 2010 ska åttorna och niorna också flytta dit.

Vi har deltagit på de öppna mötena som har varit och där har närheten till Röjsmon flera gånger tagits upp som en enorm fördel för våra elever i Järpen. Tyvärr känner vi inte att ni har tagit detta på allvar. För våra medlemmar får en flytt av skolan från Järpen till Mörsil endast negativa konsekvenser. Vi är helt emot en skolflytt av många skäl, men här går vi endast in på de som har med vår verksamhet att göra.

Sedan ett år tillbaka bedriver Järpens IF ett samarbete med skolan vid Elevens val. Alla elever mellan årskurs 6 – 9 har möjlighet att välja ishockey, vilket inte kostar skolan något. Timmarna leds av en utbildad ishockeytränare och gensvaret har varit väldigt positivt både från elever, föräldrar och lärare.

Detta ser vi i Järpens IF som en ypperlig möjlighet att kombinera skola och fritid och lära barnen att allt hänger ihop. Livet är en helhet som man fostras in i, både i skolan och på fritiden. Ett annat val vi haft är fotboll och Mörsil kan inte erbjuda en gräsplan inom samma gångavstånd som vi i Järpen kan. Vi ser tyvärr inte att detta samarbete går att fortsätta vid en skolflytt.

I dag kan Järpen stoltsera med en ishall där full aktivitet bedrivs dagtid. Hur många andra skolor i landet kan det? Ingen annan i vår kommun kan i alla fall.

Eva Hellstrand sa på mötet 16 februari att man kan lägga idrottstimmar i början och slutet av skoldagen i Mörsil så det finns möjlighet att transporteras till ishallen i Järpen. Kom ut i verkligheten, Eva!

Hur många gånger har Mörsils skola varit där i vinter? Inte en gång, vad vi vet. Dessutom kan man omöjligen lägga idrottstimmar för alla i början och slutet av dagen. På en så stor skola som Mörsil nu kommer att bli, ser vi enorma svårigheter i att ge eleverna den idrottsundervisning de har rätt till och verkligen behöver.

I dagens samhälle är det allt färre ungdomar som idrottar och vi ser det som en av våra största uppgifter att rekrytera barn och ungdomar samt att få dem att behålla idrottsintresset. De flesta ungdomarna tappar vi redan nu i 13-årsåldern och vi befarar att det antalet kommer att öka markant i och med en skolflytt från vårt fina idrottsområde. Vad eleverna gör på sin fritid när de slutar med ett intresse låter vi vara osagt, men att leda och tristess bland annat leder till skadegörelse och ”strul på byn” är ingen hemlighet.

Våra unga medlemmar går nu ofta direkt till ishall och fotbollsplan direkt efter skoldagens slut. Träningar har kunnat läggas tidigt för dessa åldersgrupper då barnen slipper stressa hem en stund och vi frilägger träningstider på kvällarna. Vad innebär det när alla barn ska bussas från Mörsil?

Vi räknar med att ni lyssnar på oss och vi förväntar oss ett svar.

Med vänlig hälsning, Järpens IF styrelse genom
, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel