Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idrottstränarens påföljd mildras i hovrätten

Hovrätten har förkortat fängelsestraffet till tio månader för den idrottstränare som utnyttjade en 15-årig pojke sexuellt. Men två juristdomare ville fria honom.

Efter att ha dömts till ett år och sex månader i fängelse av Östersunds tingsrätt, överklagade tränaren i hopp om att bli helt frikänd. Men nu har även Hovrätten för nedre Norrland fällt tränaren för grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Förutom videoinspelningar av tingsrättsförhandlingen har hovrätten tagit hänsyn till ett nytt vittnesmål under rättegången. Försvaret kallade en person som kände pojken väl under tiden brottet begicks och som berättade att han verkade ha en bra relation till tränaren.

Tränaren har medgett att han hade en frivillig sexuell relation med den då 15-årige pojken för omkring tio år sedan. Men att han har utnyttjat pojkens ungdom och vilja att bli framgångsrik står klart, enligt hovrätten.

Däremot sänks straffet till tio månader i fängelse. Straffvärdet bedöms vara ett år, men rätten tar hänsyn till att det har gått så pass lång tid sedan han utnyttjade pojken.

Hovrätten sänker även det skadestånd som tränaren ska betala till 40 000 kronor, i stället för 125 000 kronor. Till det läggs ränta sedan brottet begicks.

Vare sig åklagaren eller den nu vuxna mannen har velat att tingsrättens dom skulle ändras.

Hovrätten är oenig och två juristdomare ville att åtalet skulle ogillas. Brottet ska inte betraktas som grovt utifrån omständigheterna. Hade den mildare rubriceringen varit aktuell hade brottet varit preskriberat när tränaren åtalades.

Länkar till tidigare artiklar:

Idrottstränare får fängelse.

Att Patrik Sjöberg berättade betydde mycket.

Rättegången mot idrottstränaren inledd.

Tränare åtalad för sexuellt utnyttjande.