Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IF Metall kräver en ny politik

Annons

Den moderatledda regeringen har sedan makttillträdet 2006 på många sätt förändrat sådant som tidigare var självklart i Sverige.

Den generella välfärdspolitiken och de inkomstbaserade försäkringssystemen har dränerats på innehåll och fungerar nu snarast som ett grundskydd som medborgarna måste komplettera med privata lösningar.

Klyftorna ökar snabbare än i något annat land inom OECD och vi har förlorat vår plats som det mest jämlika landet i världen och i stället hamnat någonstans i mitten av de industrialiserade länderna.

Arbetet för full sysselsättning har förändrats från att stödja människor till nya jobb genom aktiva insatser, till att istället sänka ersättningar och tvinga människor att söka arbeten med lägre löner och sämre villkor.

Regeringen har subventionerat hushållsnära tjänster och restaurangbesök i syfte att skapa en stor låglönesektor istället för att främja utbildning och utveckling av nya högproduktiva arbeten.

Regeringens massiva skattesänkningar, mest till dem som redan har mest, har visat sig vara ett synnerligen ineffektivt medel att skapa fler jobb.

Det har blivit enklare att visstidsanställa och förslag finns på att göra det billigare och enklare att säga upp människor av personliga skäl.

Risken för social dumpning har ökat när rätten till konfliktåtgärder försvagats i och med införandet av lex Laval.

Regeringen har ofta försvarat den svenska modellen i retoriken, men i praktiken har de senaste åren av borgerligt styre i Sverige medfört en kraftig förskjutning av maktbalansen på svensk arbetsmarknad.

Det här är en utveckling som vi i inte stillatigande kan låta fortgå.

IF Metalls medlemmar kommer att kämpa för att byta inriktning på politiken med fokus på full sysselsättning och ökad jämlikhet.

Det behövs en ny och verklig arbetslinje som skapar goda förutsättningar för ett bra företagsklimat, som stärker individers kompetens och minskar klyftorna i samhället.

En bra skola, en fungerande vård och en trygg omsorg är viktiga delar i ett jämlikt samhälle och en förutsättning för stark och hållbar tillväxt.

Industrin och industriarbetarna behöver en ny regering. En regering som tar den svenska modellen på allvar både i retorik och praktik.

Vi behöver en socialdemokratiskt ledd regering.

Stefan Hultman

Ordförande IF Metall Mellersta Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel