Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IFK Umeå:s första guldmedalj i SM-stafetten – Kallas lag utan medalj

IFK Umeå tog ett historiskt guld i damernas SM-stafett. Linn Sömskar stod för en stark andrasträcka som banade vägen för Jonna Sundling inför sista varvet.
– En uppvisning av Umeåtjejerna säger Anders Blomquist, expertkommentator på SVT.

Favoriterna på förhand, Charlotte Kallas lag Piteå Elit, fick inte alls till det i SM-stafetten. Då steg IFK Umeå:s Elina Rönnlund, Linn Sömskar och Jonna Sundling för en guld-insats, där Sundling kunde åka i sitt eget tempo på sista varvet.

– Jag var lite stressad att de skulle jaga ikapp på sista varvet, men sen när jag hörde att jag låg bra till så kunde jag bara köra på, säger Jonna Sundling.

Piteå Elit med Charlotte Kalla, Mia Eriksson och Lisa Visa hängde inte med i täten då Kalla startade 41 sekunder efter inför sista varvet. En försprång som Kalla inte lyckades minska. Istället fick hon se sig själv slagen i racet om tredjeplatsen mot Maja Dahlqvist och Falun-Borlänge SK.

– Allt är möjligt i stafett men samtidigt var det en bit upp och jag visste att det skulle vara viktigt för mig att våga. Jag försökte gå på hårt i de stigningar som fanns efter att jag tagit mig ikapp Maja men hon var vassare än mig idag, säger Charlotte Kalla.

Resultat

1. IFK Umeå (37:49:3)

2. IFK Mora (+29.1)

3. Falun-Borlänge SK (+33.9)

4. Piteå Elit SK (+34.5)

5. Åsarna IK (+2:07.9)

6. IFK Umeå lag 2 (+2:33.2)

7. IFK Mora lag 2 (3:08.0)

8. Östersunds SK (+3:19.0)

9. Ulricehamns IF (+3:21.4)

10. Stockviks SF (+4:00.7)