Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Illa när politiker lider brist på sunt förnuft

Politiken har blivit tråkigare i takt med att dess utövare blivit allt mer försiktiga. Snart tycks det gå minst en medietränare per folkvald och utslätningen bara fortsätter.

Därför borde kanske Mona Modin Tjulin, S-ordförande för miljö- och samhällsnämnden i Östersunds kommun, rentav vara värd ett uppskattande ord för tilltaget att ringa upp nämndsledamoten Per Ericsson (C) och uppmana honom att inte delta på onsdagens möte. Detta för att bespara honom ett beslut som är knivigt från lojalitetssynpunkt.

Lojaliteten gäller alltså inte de egna väljarnas eller rentav kommunens bästa utan Centerns olycksaliga överenskommelse med S att tillsammans driva igenom bygget av ett nytt köpcentrum i Lillänge.

Telefonsamtalet vittnar om en maktfullkomlighet och brist på omdöme som hämtad från tv-serien Starke mans skånska kommunbossar. Att vända sig just till Per Ericsson tyder också på en elementär oförmåga att rätt bedöma en person.

När Centralpalatsets framtid var på tapeten för två år sedan tog Ericsson ställning för ett bevarande av fasaden. Hans argument mot hanteringen av densamma var lika klockrent som slagfärdigt.

"Plastar man in blött trä kan vem som helst med lite bondförnuft räkna ut att det blir mikrobakteriell tillväxt - mögel med andra ord. Det kallades att man skulle "vädersäkra" Centralpalatset. Men det är rent jävla nonsens."

Och i fjol våras - när Monas alerta nämnd var på väg att klubba igenom ett köpcentrum vars storlek de flesta ledamöterna inte hade fått klart för sig - ja, då drog Per Ericsson i nödbromsen. Man kan förstå varför ordföranden helst vill att han stannar hemma på nämndsmötet i kväll. Men hur hon kunde tro att det kunde ordnas med ett telefonsamtal över partigränsen förblir en gåta.

Som framgått har Östersunds kommunfullmäktige återremitterat frågan om att sälja "Mosippan-marken." Att i det läget i kväll besluta om att ändra klassningen av marken i detaljplanen strider mot all logik.

Däremot passar ett sådant agerande väl in i den strategi som kunde anas i kommentarerna från kommunstyrelsens ordförande AnnSofie Andersson (S), nämligen att den återremittering hon gett klartecken till egentligen mest är ett spel för gallerierna. När opinionen "lyssnats av" åker stormarknadsplanerna fram igen.

Centern har hanterat Lillängeprojektet taffligt. Att binda upp sig för ett beslut med så stora följdverkningar utan att först ha förankrat det hos medlemmarna är rätt och slätt dålig politik.

På denna plats har tidigare hävdats att Centern bör sälla sig till oppositionen och lägga Lillängeplanerna i frysboxen. Mona Modin Tjulins agerande har snarast understrukit hur viktigt det är att så blir fallet.

Sven-Olov Lööv