Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Illona Lindkvist: Fjärrvärmen är installerad.

/
  • Ilona Lindkvist, 35 år med minstingen Leo, fem månader. Att få vara hemma med sina barn ser Ilona som en enda stor förmån. De minsta är på dagis några timmar på förmiddagen. Då planerar Ilona sin nya firma.
  • En väska som kan transportera en barnvagn är Ilonas affärsidé.

För Ilona Lindkvist, 35 i Valla, verkar inget tungt och tråkigt. Hon har en nöjd bäbis i knä, den femte, och nu planerar hon starten på egen firma. En som gör väskor att svepa barnvagnen i.
- Vi ska tillverka lokalt, säger hon.

Annons

När ÖP var på jakt efter blivande klimatbantare till Klimatpanelen hittade vi vad vi trodde, en "vanlig" kvinna i 30-årsåldern med barn. Men vem är vanlig?
När andra har som mest två eller tre barn har Ilona och hennes man Mattias fem.
- Jag har alltid vetat att jag är mer familjemänniska än karriärmänniska och har man 64 kusiner och alltid har varit barnvakt, så. Jag ville ha fler än två barn. Det var tur att Mattias var likadan.
Så kyrkan i Storuman har regelbundet i åtta års tid varit centrum för bröllop och dop. När familjen Lindkvist i somras inte hade någon att döpa "visste inte släkten vad de skulle göra". Om en vecka får de kompensation. Då kommer Leo, 5 månader.

Ilona är uppvuxen i en by utanför Vilhelmina med 13 barn. Elva var tjejer. När Ilona gick i grundskolan var de åtta eleverna i samma ålder det största antalet skolan någonsin hade haft i samma klass.
Efter Handel och kontorsprogrammet på gymnasiet i Vilhelmina fick Ilona jobb med bilassistans på orten. På samma jobb fanns Mattias. Men de var inget par. Inte då. Många år senare, efter flera års avstickare både söder- och norrut, när Ilona tillfälligt var på besök i Östersund ringde hon upp Mattias som hade flyttat från Vilhelmina. Hon föreslog en träff.
- Jag ljög och sa att vi skulle ha återträff för dem som hade jobbat på samma ställe.

I Östersund har hon bott i tio år nu och för tre år sedan flyttade familjen in i villan på Vajnos väg i Valla Norra. Där är fjärrvärmen nyinstallerad.
- Men den gjorde inte så stor skillnad för koldioxidutsläppen jämfört med direktverkande el som vi hade förr, säger Ilona som har testat sina utsläpp genom det webverktyg som finns på op.se.
Hon ligger strax över 4 ton, ungefär som en snittjämte. Men som påpekats förr; resultaten gäller endast de utsläpp som genererats i Sverige. Varor som tillverkats utomlands och utrikesflyg ingår inte.

- Och vi brukade åka utomlands en gång per år innan barnen kom.
Ilona har annars üfått familjen att äta mer grönt. Grannarna har gått ihop och får regelbundet leveranser av lokalt odlat grönt. Hon är också engagerad i klädbytardagar, går i stället för att köra när barnen ska till barngymnastik och har en flexifuel-bil på önskelistan för nästa år.
- Biogas blir svårt eftersom vi åker norrut så ofta och där finns inga tankställen, säger hon.

När Klimatpanelen träffades sist på varuhuset fick alla frågan vilken julklapp de minns bäst som barn. Ilona svarade en gul nallebjörn. När vi ses hemma i hennes kök någon dag senare har hon ändrat sig. Svaret var ju så självklart; en cross på 50 kubik.
- Jag fick också en skoter när jag var liten och den hade jag så roligt med. Jag tror att i Norrland gör man inte så mycket annat, det är skotern och pappa jobbade i skogen. För att vi barn skulle kunna vara med honom fick vi varsin skoter.

Att hon själv fått vara med sina barn, att hon inte har behövt lämna dem till en pappaledig Mattias utan att det är hon som är och varit hemma ser hon bara som en stor förmån.
- Fast omgivningen verkar tycka annorlunda, säger hon.
Kanske får hon större förståelse som entreprenör. Ilona planerar för en firma tillsammans med sin syster. Produktidén är att lansera en väska som barnvagnar kan svepas in i när de ska transporteras.

Som ett alternativ till den plast som alla får på flyget.
Ilona har fått höra att man skulle kunna få väskan uppsydd i Kina för mindre än 50 kronor. I Sverige får man lägga på en nolla. Själva tyget kommer utifrån med allt vad det innebär av tillverkning via eventuell kolkraft, men väskan ska sys upp i Östersund.
Ilona vill tillverka den lokalt.
- Och jag har alltid velat göra något själv, säger hon.

Mer läsning

Annons