Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ilska i landstinget efter politiska utspel

Socialdemokraternas utspel om nya satsningar inom landstinget har bäddat för politisk träta eftersom det gjorts mitt under pågående diskussioner om besparingar.

Annons

– Det verkar viktigare att dela ut vallöften än att ta ansvar för ekonomin, säger Marianne Larm-Svensson, Centerns oppositionsråd i landstinget.

Bland annat fortbildning och rekrytering av egna cancerläkare, mer pengar till psykvården och ungdomsmottagningen samt en satsning på Mittnabotåget.

Hon säger sig också se det här utspelet om nya satsningar som en parallell till skattehöjningen i landstinget.

– Då blev vi också tagna på sängen.

– Den nya prognosen visar på 27 miljoner mindre i skatteintäkter i år och 49 miljoner mindre nästa år. Vi står alltså inför mycket svåra beslut om vilka åtgärder vi måste vidta för att klara vår mycket ansträngda ekonomi. Att i det läget gå ut och lova nya satsningar är obegripligt, anser Marianne Larm-Svensson.

Som företrädare för oppositionen kommer hon därför att avkräva landstingsrådet Robert Uitto (S) och de övriga i majoritetsblocket en förklaring.

– Jag vill dels veta varför man valt att frångå vår överenskommelse, dels veta hur man tänker finansiera de nya satsningarna när vi samtidigt måste genomföra omfattande besparingar, säger hon.