Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ilskan gror bland invånarna

– Det verkar som om kommunen saknar en handlingsplan. Jag tycker att det borde ha gått att lösa detta snabbare och bättre.

Det är en irriterad Gerd Ward i Odensala som tar till orda. Hon är just i färd med att ge sig ut på dagens promenad med gåstavarna i hand. Hon börjar bli rejält trött på "vatteneländet".

– Ja, det är hemskt jobbigt. Jag har fulla diskbänken med kokvatten. Kastrullerna jag kokar i blir missfärgade av vattnet. Det verkar som om avfällningarna i vattnet bränner in i kastrullerna, säger hon.

Gerd Ward anser nu att situationen gått så långt och hanteringen så långsamt att kommunledningen borde besluta om lättnader för invånarna.

– Jag tycker nog att de kan hålla inne med nästa vattenräkning. Jag betalar inte gärna för vatten som är otjänligt, säger Gerd Ward och rynkar näsan.

Hennes granne Jeanette Styf börjar också tappa humöret inför vattenkrisen.

– Jag tycker detta är åt helsicke. Jag hade väntat mig snabba åtgärder. Nu har man känt till parasiten sen förra fredagen men ännu har man inte funnit smittkällan, säger hon uppgivet i dörröppning till sin lägenhet.

Hon känner sig beredd att stämma kommunen för den saktfärdiga hanteringen.

Ronny Östberg bor lite längre bort i svalgången på Odenskogsvägen. Han tvingades stanna hemma under måndagen för att ta hand om sin magsjuka dotter. Själv klarade han av den saken tidigare i veckan. Trots allt är han lite mer förlåtande inför situationen.

– Trist att det ska drabba Östersund där vi är vana vid att allt ska vara friskt och rent. Det känns inte som om kommunen varit förberedda på en sådant här parasitangrepp. I sådana fall borde de ha agerat snabbare, menar han.

Han kokar nu allt vatten men det är ingen fullgod lösning för han och hans dotters del.

– Vattnet smakar kemikalier, dessutom luktar det illa, slår han fast.

Ute på gården finns ett antal anställda från Östersunds kommun. Deras jakt på smittkällan går oförtrutet vidare. En av de anställda, Kenneth Eriksson, har en egen teori kring hur smittan kommit till Östersund.

– Tror helt enkelt att någon turistat i främmande land och kommit hem med dålig mage, säger han.

Men han avslutar hoppfullt.

– Vi är nära lösningen nu, säger han och åker iväg med nya prover klara för analys.