Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Imamen i koma i över två år

Den 22 februari 2012 utsätts den uzbekiske regimkritiske imamen Obid Nazarov för ett mordförsök utanför sitt hem i Strömsund. Detta har hänt.

Utanför lägenheten, väntande i trapphuset, står en person beväpnad med ett småkalibrigt vapen. Obid Nazarov skjuts med flera skott på nära håll, minst ett träffar honom i huvudet. Det är en kaosartad historia som utvecklar sig.

– Han är skjuten med minst ett skott i huvudet, men det kan vara flera skott. Han var tillfälligt på bättringsvägen i går kväll men under torsdagen tillstötte vissa komplikationer som gör att hans tillstånd förvärrats, sade kriminalinspektör Ted Persson efter attentatet.

Den 22 februari får polisen i första läget veta att någon har ramlat och slagit sig och en ambulans skickas till platsen. Det sammankopplas inte med de tre uzbekiska män som strax efteråt rusar in på stationen och berättar att det inte är en olycka. Deras vittnesmål kontrolleras inte.

Det är den tolvårige sonsonen som upptäcker Obid Nazarov blödande i trapphuset. Det har gått ungefär tolv minuter sedan han lämnade lägenheten för att gå till bönestunden i moskén på andra sidan gården när pojken larmar familjemedlemmar i lägenheten. Två personer från hemtjänsten hjälper till, många människor strömmar till, men ingen kopplar att det inte är en olycka det handlar om.

Två timmar och femton minuter efter att Obid Nazarov lämnat lägenheten anländer polisen till platsen. Det sker efter att en av uzbekerna som befinner sig vid lägenheten öppnar den svarta ryggsäck som ligger slängd på parkeringsplatsen och hittar ett vapen Brottsplatsen spärras av, området avsöks med hundpatrull, polisen i Östersund kopplas in och förhör och dörrknackning påbörjas. Imamen flygs medvetslös med helikopter till Östersunds sjukhus och vidare till universitetssjukhuset i Umeå. Där hamnar han i koma och vaknar inte upp förrän två och ett halvt år senare.

Obid Nazarov, född 1958 i Namangan i Uzbekistan, kom till Sverige 2006 som så kallad kvotflykting efter sex år i exil. Nazarov var en ledargestalt för oppositionen i Uzbekistan. Han kämpade för mänskliga rättigheter och demokrati och till följd av sitt engagemang har han under åren utsatts för hot och förföljelser från regimen. Han har beviljats flyktingstatus av FN. Sonen berättade i rätten hur en person torterats för att han skulle berätta var Nazarov befann sig.

– De drog bort hans naglar. Han visade mig sina fingrar, de saknade naglar, berättade han för ÖP 2012.

2012 stod två personer åtalade för att ha hjälpt den misstänkte gärningsmannen. I åtalet står att "det finns inte heller någon anledning att ifrågasätta att attentatet mot Obid Nazarov (annat namn, reds. anm.) skett av politiska skäl eller att mordförsöket varit planerat och genomförts av en organisation utanför Sverige[...]".

Obid Nazarov hade flera gånger uttryckt oro för att utsättas för ett attentat. Säkerhetspolisen var inkopplad men polisen i Strömsund var inte informerad om kontakten mellan Nazarov och säkerhetspolisen. Han fick inget personligt skydd, och den där februaridagen lyckades någon komma åt honom. Gärningsmannen ska enligt uppgift vara en uzbekisk man som lämnat både tekniska och biologiska spår efter sig. Det finns bland annat DNA, fotspår, ett registreringsnummer och till och med bilder på mannen när han hyr en bil på Arlanda.

Den misstänkte kom till Sverige första gången 2011. Han träffar det unga uzbekiska paret som senare åtalas för att ha skyddat och hjälpt honom. I början av februari återvänder han, hyr en bil, ett rum i Strömsund där han uppmärksammas av bland andra rumsuthyraren, som kontaktar polisen för att han anses "bete sig misstänkt". Polisen följer efter hans bil, men eftersom polisen i Strömsund inte vet om att det finns en hotbild mot imamen kopplar de inte samman larmet.

Vid varje besök i Sverige har mannen kontakt med det uzbekiska paret. De bekräftar att han bott hos dem. Men trots de starka bevisen är de inte starka nog för att paret skulle fällas för skyddande av brottsling. Alla spår pekade på att gärningsmannen försvann ur landet, till Ryssland, efter attentatet. I dag arbetar internationella åklagarkammaren för att mannen ska kunna gripas och föras till Sverige. Ryssland har inget utlämningsavtal med Sverige, men enligt åklagare Krister Peterson har det senaste halvårets ansträngningar gett resultat.

– Jag har större hopp nu än förra året om att vi ska kunna lösa det här, säger han.

Läs mer:

Skjuten imam vid medvetande

"Jag har större hopp nu än för ett år sedan"

Polisutredningen står stilla