Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Imamens son: "Grönt ljus för kommande attentat"

Exiluzbekerna i Strömsund var modfällda efter den friande domen.

– Inte ens här i Sverige kan vi ha en sådan frihet som vi trott i början, säger imamens son, David Nazarov.

Besvikelsen var stor efter att ännu en domstol friade det uzbekiska paret från medhjälp till mordförsök på Obidkhon Nazarov. Hans son ser en risk för att den friande domen ska leda till fler attentat mot regimkritiska uzbeker, även här i Sverige.

– Det är som grönt ljus för sådana här eventuella kommande attentat. Det är ju hemskt. Karimovs regim i Uzbekistan får också en signal om att det inte är möjligt att bevisa deras brottsliga handlingar, säger David Nazarov.

Utredningen är dock det enda fall i världen som har kunnat drivas så pass långt mot den uzbekiska regimen, enligt honom.

– På ett sätt är det som en seger, om jag får uttrycka det så. Det är ingen som tvivlar på att det är den uzbekiska säkerhetstjänsten som ligger bakom, säger David Nazarov.

Han vill se en rättslig fortsättning:

– Motivet är självklart politiskt, det måste vara väldigt viktigt för det svenska samhället att ett sådant fall klaras upp. Annars kan det innebära stor fara för politiken och samhället.