Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Imponerande bikepark i Lofsdalen

Det som började i liten skala för fyra år sedan har nu vuxit till en bikepark av rang.
Med över 10 kilometer leder utför fjället Hovärken erbjuder Lofsdalen downhillcykling för alla åldrar.

Som många andra fjällanläggningar har Lofsdalen satsat hårt på sommaren i sin strävan att bli en attraktiv åretrunt-destination. Miljontals kronor har de senaste åren plöjts ner i en imponerande bikepark där cyklister i alla åldrar erbjuds en fartfylld upplevelse på två hjul ned för Hovärken.

– Tjusningen är adrenalinkicken man får, säger Christian Jarlgård som jobbar i shopen med cykeluthyrning.

– Det känns som att åka skidor fast på sommaren.

I nuläget har cyklisterna 7 leder att välja mellan där den längsta nedfarten mäter hela 3,3 kilometer. Lederna graderas efter svårighet enligt samma skala som alpina nedfarter på vintern, från grön till svart, och är designade av kanadensaren Tom Prochazka.

– Lederna lämpar sig för personer från 7 år och uppåt. Den äldsta åkaren vi har haft var över 70 år, berättar Christian Jarlgård.

Bredvid liften finns shopen där det går att hyra en ordentlig cykel, lämpad för ändamålet med ordentlig fjädring, och skyddsutrustning. Christian Jarlgård tipsar även om att det går att få hjälp av en instruktör.

– Att få hjälp med teknik och kurvtagning ger otroligt mycket.

Trots att man på ett enkelt sätt tar sig upp på fjället med Lofsdalens nya 6-stols lift är downhillcykling en fysisk utmaning.

– Det är mycket jobbigare än man tror, säger Bo Larsson från Alingsås som semestrar med familjen i Härjedalen.

Han berättar att sonen på 12 år gärna ville prova och att hela familjen nu hyrt utrustning för att susa ner för fjället.

– Det roligaste är farten, det påminner mycket om utförsåkning.

För familjen Modin från Stockholm är det första gången de besöker Lofsdalens bikepark, trots att de sedan många år tillbaka har stuga i byn.

– Vi har mest varit här vintertid innan, säger Jonas Modin.

– Cyklingen är en bidragande orsak till varför vi i år valt att tillbringa en del av semestern i stugan.

Jonas tycker att cyklingen ger bra träning och att den stora behållningen är naturupplevelsen. Han får medhåll av sönerna Arvid och Tor, 11 respektive 14 år gamla.

– Det är sköna hopp, säger Arvid.

– Det är skönt flyt i alla kurvor och väldigt bra underlag, kontrar Tor.

Om experten Christian Jarlgård i cykeluthyrningen själv får välja rekommenderar han att man börjar med den gröna leden.

– Då får man in tekniken, vaknar och blir varm. Sen tycker jag att man ska åka den blå leden Happy så att man får känna på g-krafterna, ingen annan led har så mycket kurvor.