Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Individanpassat brandskydd för äldre kan rädda liv

Alla människor kan drabbas av brand i hemmet, men äldre är särskilt utsatta när en brand inträffar. Varje vecka, året om, brinner en pensionär inne i sitt eget hem. Men med ett individanpassat brandskydd skulle färre äldre omkomma.

Under 2015 omkom en person i Jämtland i brand. I hela riket omkom 113 personer i bränder, vilket var det högsta antalet omkomna på fem år. Det visar ny, preliminär statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Bland de omkomna är de flesta äldre, ofta över 80 år. Många har varit ensamma i sin bostad när branden startat och inte själva kunnat släcka den eller ta sig ur bostaden. Rökning ligger bakom många dödsbränder.

Antalet äldre i Sverige ökar stadigt och samtidigt väljer, eller tvingas, fler äldre att bo kvar i hemmet. Samhällets inriktning är att de ska kunna bo kvar i hemmet och få vård, omsorg och anpassning av bostaden. Brandskydd är dock dessvärre sällan en del av samhällets stöd till äldre.

I åldersgruppen 75–84 år är nästan fyra av tio funktionshindrade. En majoritet av dessa människor bor i bostäder utan förstärkt brandskydd. För funktionshindrade äldre människor räcker inte brandvarnare eller brandsläckare när olyckan är framme. Det behövs ett individanpassat skydd för att rädda deras liv när en brand utbryter.

Ett individanpassat brandskydd behöver inte vara kostsamt. Relativt enkla åtgärder som flamsäkra sängkläder, rökförkläde och spisvakt ger ett ökat skydd mot brand och räddar liv. Brandskyddsföreningen vill därför att alla kommuner i Jämtland ska ha med brandskydd i bedömningen när äldre får hjälp att anpassa sitt hem.

De kommunala räddningstjänsterna har stor kunskap om brandskydd för personer med olika förutsättningar. Kunnig personal från hemtjänst och socialtjänst har erfarenhet och rutin att bedöma vilka individer i en kommun som behöver förstärkt brandskydd. Genom samverkan inom kommunerna mellan dessa aktörer kan äldre ges ett bra skydd, även de som bor kvar hemma.

Brandskyddsföreningen arbetar ideellt för ett brandsäkrare Sverige – för alla. Vi uppmanar alla kommuner att erbjuda äldre ett individanpassat brandskydd. Det skulle rädda liv.

Anders Bergqvist

generalsekreterare på Brandskyddsföreningen

Äntligen! Nu finns ÖP som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android !

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel