Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Industrin är sexigare än du tror

Många tycker det är osexigt med basindustri, men skog, mineraler och energi är absolut nödvändiga komponenter i svensk ekonomi och ska inte underskattas.

Ibland gnäller vi på Sverige, på de kalla vintrarna, på kort odlingssäsong och avsaknaden av långa sandstränder. Det är lätt att sakna det man inte har och därför lätt att glömma att Sverige faktiskt är ett fantastiskt rikt land ur många aspekter. Vi är Europas ledande mineralindustri med stora mineraltillgångar. Vi har en skog och en pappersmassaindustri i absolut världsklass, och vårt uran och vår kärnkraft samt våra älvar ger så mycket energi att vi är koldioxidneutrala på el.

Dessa naturresurser finns i hög grad i norra Sverige, och de är viktiga för vår tillväxt och vår ekonomi. Vi exporterar för drygt 1000 miljarder kronor per år, mer än den egna stadsbudgeten.

Av denna export är 44 procent verkstadsvaror, skogen och mineraler ligger på ungefär tio procent var. Vikten av basindustrin kan med andra ord inte underskattas.

Så varför är detta viktigt att tänka på? Därför att ibland behöver man påminnas om varifrån den tillväxt som gör välfärd och rikedom möjligt kommer ifrån. Turism är en stor bransch i Sverige, den har gått om bilindustrin, och Skistar är exempelvis Jämtlands största privata arbetsgivare.

Mathantverk är också något som satt Sverige som varumärke på kartan, det nordiska köket är ett globalt begrepp och restaurang Fäviken i Jämtland är utsedd till en av världens 50 bästa restauranger. Detta till trots, olika branscher fyller olika funktioner, och det är ett faktum att Sveriges välstånd vore omöjligt utan basindustrin för det är denna som drar in de stora pengarna.

Detta kommer inte förändras i takt med att samhället och ekonomin förändras, snarare tvärt om.

Den nya ekonomin är starkt innovationsdriven, kommer montera ner betydelsen av byråkrati och skapa en snabbrörlig och högkvalificerad arbetsmarknad. Men den kräver även god infrastruktur, möjliggörare som tillhandahåller basen varifrån exempelvis digitala bolag utvecklas. Den infrastrukturbasen fortsätter att utgöras av säker tillgång på billig elektricitet, förpackningar, metaller och verkstadsprodukter som komponenter till datorer, robotar och maskiner. Även stora kylanläggningar för dataserverhallar är en möjlig ny sektor för norra Sverige som redan skördat framgångar i exempelvis Luleå.

Basindustrin har många imageproblem, unga talangfulla studenter ser inte sektorn som en attraktiv arbetsgivare, och politikerna talar sällan om norra Sverige och dess råvarors betydelse. Det måste utmanas och politiken måste tänka mer på hur olika politiska beslut slår. Vi får inte prioritera ner och glömma bort vår basindustri, Sverige kan inte leva enbart på turism och småföretag.