Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Industrin och unga hjälper varandra

En chans för unga att få jobb, samtidigt en chans för företagare att få arbetskraft.

Unga arbetssökande fick på onsdagen chansen att i Östersund träffa företagare inom tillverkningsindustrin. Målet med dagen var att få i gång en diskussion om hur industrin och ungdomar kan attrahera varandra.

– Jag tycker att det är oerhört viktigt att ungdomarna vet om att vi inom verkstadsindustrin finns om de är intresserade av teknik som helhet. Det är inte så att alla ungdomar vet det, säger Natalie Edfeldt-Wärme, som sköter personalfrågor på sitt företag. Hon hoppas självklart på att få med sig intresserade jobbsökande efter träffen.

Verkstadsindustrin har senaste åren haft väldig tur och hittat bra folk som rekryterats. Men det finns fortfarande ett behov att fylla.

– CNC-operatörer behövs just nu, men i ett företag med 160 anställda arbetar dyker det alltid upp personalbehov, säger Natlie Edfeldt-Wärme förhoppningsfullt.

En av de ungdomar som sökte lyckan under onsdagen var 19-årige Vasilis Zamagias. Han har tidigare jobbat som kock på olika restauranger, både i Östersund och i Grekland, men är för närvarande jobbsökande.

– Fick information om dagens möte och tyckte det lät roligt. Jag har ingen erfarenhet från industrin men det kan vara kul att testa något nytt, säger Zamagias som är beredd på att ta vilket jobb som helst.

Just nu har han en så kallad ungdomsanställning, ett slags betald praktik som varar ett halvår. Trots avsaknaden av fast jobb är han optimistisk.

– Man måste vara beredd på att ta vad som helst, säger Vasilis Zamagias och vänder åter in till det rum där hans framtid kanske kommer att utkristalliseras.