Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Industrin oerhört viktig

På mötet World Economic Summit i Davos Schweiz 2013 basunerade dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt ut inför den samlade världspressen, investerare och banker att den svenska industriarbetaren i princip var borta, ”basically gone”, som han uttryckte det.

Detta visade hur stor den dåvarande regeringens okunskap och ointresse för industrin och dess betydelse var.

Hur ser det ut i Sverige i dag? 1 miljon människor är direkt eller indirekt sysselsatta i industrin. Exporten står för nästan hälften av Sveriges bruttonationalprodukt, BNP. Det är fler anställda inom industrin än någon annan näringsgren i privat sektor.

Dessutom är industrin oerhört viktig ur ett regionalt perspektiv.

Det finns ett klart samband mellan sysselsättning på en ort och dess ekonomiska utveckling. Finns det inte jobb att få på orten flyttar många därifrån och det ger effekt på butiksutbud och samhällsservice.

I många mindre samhällen är industriföretaget den största arbetsplatsen och den är en viktig kund för småföretagen på orten, inte minst för många underleverantörer som tillverkar komponenter till de större industriföretagen.

I Mellersta Norrland (Medelpad, Jämtland och Härjedalen) jobbar cirka 6 000 personer inom våra branscher. Dessa företag bidrar till regionens utveckling.

Vi är övertygade att industrin även fortsättningsvis kommer att ha en betydande påverkan på svensk ekonomi samt för sysselsättningen och välfärden i Sverige. Men då krävs det en aktiv industripolitik och inte passivitet som den förra regeringen ägnade sig åt.

Ett samarbete mellan företagen och de fackliga organisationerna är viktig i detta arbete, men det krävs också satsningar från regeringen på till exempel utbildning, där teknikcollege fyller en viktig funktion, forskning och utveckling samt riskkapital för att nämna några viktiga punkter.

Stefan Hultman

ordförande IF Metall Mellersta Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel