Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Influensan: 114 fall i världen – inget i Sverige

Myndigheter runtom i världen reagerar panikartat på influensan. I Egypten ska alla grisar slaktas, och i EU pratas det om att förbjuda flyg till Mexiko.

Det ses som bara en tidsfråga innan det första svenska fallet dyker upp.

Med början i går kräver det missvisande namnet svininfluensa 300 000–400 000 djurliv i Egypten – så många grisar tros finnas i landet, och alla måste dö. Myndigheterna erkänner att åtgärden mer kommer för att lugna befolkningen än av hälsoskäl.

”Det har beslutats att alla svinbesättningar i Egypten ska slaktas, med start i dag”, meddelade hälsominister Hatm al-Gabali.

WHO, som har de högsta kraven för att beteckna fall som bekräftade, gick i Genève på onsdagseftermiddagen ut med det totala globala antalet 114: 13 i Kanada, 64 i USA, 26 i Mexiko, två i Israel, fyra i Spanien, två i Storbritannien och tre i Nya Zeeland. Av dessa har åtta dött, sju i Mexiko och en i USA. Men dödsfallet i USA var en liten pojke som bara var på besök från Mexiko.

Det är okänt hur många svenskar som har besökt USA eller Mexiko under den tid som smittan – som Sverige inte längre vill kalla svininfluensan – spreds oupptäckt. Enligt Johan Carlson, enhetschef på Socialstyrelsen, kan det röra sig om flera tusen:

– Man förbereder för en pandemisk situation.

Men det är bara en gissning baserad på erfarenheter från tidigare pandemier. (TT)