Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Influensan: 114 fall i världen – inget i Sverige

Myndigheter runtom i världen reagerar panikartat på influensan. I Egypten ska alla grisar slaktas, och i EU pratas det om att förbjuda flyg till Mexiko.

Annons

Det ses som bara en tidsfråga innan det första svenska fallet dyker upp.

Med början i går kräver det missvisande namnet svininfluensa 300 000–400 000 djurliv i Egypten – så många grisar tros finnas i landet, och alla måste dö. Myndigheterna erkänner att åtgärden mer kommer för att lugna befolkningen än av hälsoskäl.

”Det har beslutats att alla svinbesättningar i Egypten ska slaktas, med start i dag”, meddelade hälsominister Hatm al-Gabali.

WHO, som har de högsta kraven för att beteckna fall som bekräftade, gick i Genève på onsdagseftermiddagen ut med det totala globala antalet 114: 13 i Kanada, 64 i USA, 26 i Mexiko, två i Israel, fyra i Spanien, två i Storbritannien och tre i Nya Zeeland. Av dessa har åtta dött, sju i Mexiko och en i USA. Men dödsfallet i USA var en liten pojke som bara var på besök från Mexiko.

Det är okänt hur många svenskar som har besökt USA eller Mexiko under den tid som smittan – som Sverige inte längre vill kalla svininfluensan – spreds oupptäckt. Enligt Johan Carlson, enhetschef på Socialstyrelsen, kan det röra sig om flera tusen:

– Man förbereder för en pandemisk situation.

Men det är bara en gissning baserad på erfarenheter från tidigare pandemier. (TT)