Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inflyttning ett år efter branden på Aspåsnäset

Gården har funnits i familjen ägo sedan slutet av 1700-talet. Det stora boningshuset var byggt 1901. Dagen innan Lars-Erik Albano skulle ha sitt 60-års kalas, brann huset ner till grunden.

Den 19 april 2013 blåste det ordentligt på Aspåsnäset. En liten gnista från uppvärmningssystemet flög in under plåttaket och startade branden som gjorde att Lars-Erik Albano´s, hus brann ner till grunden.

– Branden startade mitt på dagen och när jag kom hem var min äldsta son uppe på taket med en vattenslang och försökte släcka elden som brann vid nocken, berättar Lars-Erik Albano.

Som tur var så gick sonen ner från taket när ambulanserna nådde gården, när Lars-Erik sprang in i huset såg han att innertaken på övervåningen brann. Det var bara takplåten som skyddat sonen från lågorna. Brandkårerna från Lit, Krokom och Östersund anlände väldigt snabbt. Östersund brandkår var nog de som räddade gården, för de hade en ny skumbil från flyget i bruk den veckan.

– Om inte de inte hade skummat de andra husen på gården hade de också brunnit ner. Det blåste så kraftigt, att eldbefängt bråte flög flera hundra meter och grannens lada som låg 200 meter därifrån brann upp, berättar Lars-Erik.

Två dagar före branden fyllde Lars-Erik 60 år och tanken var att den 20 april 2013, dagen efter branden skulle de ha ett stort 60 års kalas i huset.

– Det var tur ändå att vi inte hade kalas den dagen, huset brann ner till grunden på fyra timmar, säger Lars-Erik för då hade vi väl alla omkommit i branden, med men nu kom ju ingen människa till skada.

Branden var på en fredag och på måndagen veckan därpå, kom Lars-Eriks försäkringsbolag till gården. De berättade att de står för ett nytt hus, och på den vägen är det.

– Vi fick kontakt med en arkitekt som ritade huset efter det gamla, lite mindre men det är modernt i gammal stil. Tyvärr har det ingen själ, men när den nya generationen flyttar in får huset kanske en ny själ, på deras vis, säger Lars-Erik Albano.

Själv ska han inte flytta in där utan äldsta sonen får ta över det ansvaret för inflyttning, Lars-Erik bor kvar i det andra huset på gården som blivit hans hem det senaste året.

– Om man ska se det positiva i det hela så har det tagit fart i byggandet i Asåpåsnäset. Min yngsta son har byggt ett nytt hus på andra sidan vägen i samma veva som vi började med återuppbyggnaden av det här huset, berättar Lars-Erik.

I mitten av april 2014 är det nya huset inflyttningsklart, knappt ett år efter branden av släkten, Albanos sekelskifteshus. Det nya huset kommer det aldrig att eldas i. De har installerat ett modernt, uppvärmnings system i huset i form av värmepump och jordvärme.

– Nu har man ett problem mindre i livet och jag ska ägna mig åt min nya hobby som är flugfiske, avslutar Lars-Erik Albano.