Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inför CSN-lån till körkort

Att få ner ungdomsarbetslösheten är avgörande för Sveriges framtid. I dag börjar alldeles för många unga sitt vuxna liv i arbetslöshet. Det innebär svårigheter att försörja sig, skaffa en bostad eller bilda familj.

Ungdomsarbetslösheten gör också att samhället går miste om arbetskraft som behövs för vårt välstånd. Så kan det inte fortsätta. Om Socialdemokraterna får bilda regering i höst lovar vi att göra vad som krävs för att unga ska få jobb och framtidstro.

En central uppgift är att se till att fler unga slutför gymnasiet. I dag är gymnasieexamen den stora vattendelaren på arbetsmarknaden.

Bland unga utan gymnasieutbildning är arbetslösheten mer än dubbelt så hög som för dem med gymnasieexamen. Därför vill vi genomföra en stor framtidsreform: en obligatorisk gymnasieskola.

Vi kommer att investera 1 miljard kronor årligen så att fler klarar gymnasiet på utsatt tid. Det är en ansenlig summa, men kostnaden för att låta unga hamna utanför arbetslivet är betydligt högre.

För att ytterligare stärka ungas jobbchanser vill vi också se en ökad möjlighet för unga att ta körkort. Denna fråga glöms ofta bort när åtgärder mot ungdomsarbetslösheten diskuteras, men faktum är att körkort är en nyckel till många jobb.

En undersökning av Svensk Näringsliv visar att i branscher där många unga jobbar kräver hela 6 av 10 arbetsgivare körkort för att anställa.

Samtidigt är körkort närmast en utopi för en stor grupp unga. Mer än varannan ung arbetslös saknar i dag körkort och ett vanligt skäl är att man inte har råd. I dag kan ett körkort kosta kring 20 000 kronor och uppåt, vilket är en hög kostnad för många unga och deras föräldrar.

Det gör att unga riskerar att hamna i ett hopplöst moment 22 – för att få råd att ta körkort måste de ha ett jobb, men för att få jobb måste de först ha körkort.

Vi socialdemokrater accepterar inte att unga går arbetslösa bara för att de inte har råd att ta körkort. Körkortet ska inte vara en klassfråga. Därför vill vi göra det möjligt för unga att ta CSN-lån på upp till 25 000 kronor för att ta B-körkort. Villkoret är slutförd gymnasieexamen med godkända betyg.

På detta sätt ger vi unga både bättre jobbchanser och ökad motivation för att klara gymnasiet.

Sverige står nu inför ett viktigt framtidsval. Antingen fortsätter vi på den inslagna vägen med växande klyftor, hög ungdomsarbetslöshet och stora ofinansierade skattesänkningar.

Eller så tar vi chansen, väljer en ny riktning och gör de nödvändiga investeringar som håller ihop Sverige och ger unga en bättre framtid.

Kalle Olsson (S), 30 år

riksdagskandidat

Kata Nilsson (S), 21 år

riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel