Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inför demokrati i Ragundas politiska arbete

Bra likviditet är en styrka, men endast om man använder kapitalet rätt. Under 2013 har Ragunda kommun fått extra skatteintäkter på 2,199 miljoner kronor, statsbidrag 2,849 miljoner, Fora pengar 6,151 miljoner, summa 11,2 miljoner.

I månadsrapporterna redovisas inte detta, vilket har påtalats mer än en gång. Trots extra pengar ska vård och omsorg spara ytterligare 1,5 miljoner och skolan 1,8 miljoner.

Jag besökte A-O-skolan för att närvara på några lektioner. Helt uppenbart är att där behövs flera lärare, bland annat för att man får ägna mer tid åt elever som saknar vårt modersmål.

I AfRs budgetförslag ökade vi skolbudgeten med 2,1 miljoner för ökat stöd och hjälp i undervisningen.

S och C skär ner på skolan och vården. Den så populära Knutpunkten, träffpunkt för äldre i Stugun, Hammarstrand och Bispgården som vården ansvarar för, fick man stryka i budgeten.

Den finns kvar, men i kyrkans regi. Kostnaden för kommunen var 300 000 kronor per år, pengar man inte tyckte sig ha råd med.

Sedan april 2013 har jag krävt att kommunen klargör ansvarsfördelningen för byggnationen av nya Björkhammar. Kommunalrådet och kommunchefen har utsett en tjänsteman att vara byggherre. Min fråga var från början: Har kommunen någon försäkring om något går fel, eller ska vi stämma oss själva?

Allt för att vi inte skulle hamna i den situation som vi nu är i, nämligen att taket blev en meter för lågt. Vem har godkänt ritningarna? Kostnaden för att åtgärda felet är cirka 1 miljon kronor. Vem står för kostnaden?

Signifikativt för den här mandatperioden är att man undanhållit information och saknat förmåga att ta tag i problem – inte förrän det kommer i medierna tar man upp frågan.

Problemen på IFO fick till slut sin lösning men först efter att AfR gjort en sammanställning av brev och mejl som personalen skickat till kommunen under tio års tid.

Problemen i förskolan har pågått sedan 2009, ska även det ta tio år att lösa? Man hänvisar till ett Samverkansavtal från 2003. Avtalet kan tolkas som att arbetsgivaren inte vill tala med personalen, allt ska gå via facken. Vem går den till som inte är medlem i ett fackförbund?

Man måste lösa problemen innan det går ut över personalens hälsa, vilket det nu har gjort.

Kommunalrådet framhåller ofta att det ska vara samarbete och transparens – ja, om det sker på S villkor.

AfR får inte delta i ekonomiska diskussioner, informationen ska gå via Centern vilket inte sker.

AfR framförde till kommunalrådet önskemål om att få träffa enhetscheferna inför budgetarbetet 2014–2016. Kommunalrådet sa att det inte fanns tid till det.

Inför demokrati i det politiska arbetet. Det skulle nog resultera i att diskussionerna kunde hållas där de borde hållas och inte via medierna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel