Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inför Konstens vecka är rymdhunden redan redo


Konst är konst. Humor är humor. Allvar är allvar. Alldeles för sällan mötas alla de här storheterna. Men nu har vi en utställning som på alla sätt är gränsöverskridande. Och redan på fredag börjar Konstens vecka …

Allt om universum är utställningen döpt till. Det är konstnären Torbjörn Berg som ställer ut hos Galleri S. Torbjörn Berg är redan odödliggjord eftersom det är han som är förebilden till sin pappa Björn Bergs illustrationer till Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga-böcker. Och genom pappa Björn finns också en anknytning till länet då familjen hade släkt och hus på flera håll här.

När jag talar om fjällen berättar Torbjörn om familjens stuga vid Vargen-liften på Vemdalsskalet. En sliten sparkstötting som används i utställningen är hämtad från Nederhögen.

Utställningen på Galleri S liknar inget annat. Torbjörn Berg är numer 55 år gammal. Som konstnär slog han igenom för drygt 25 år sedan med en utställning i Köln. För 20 år sedan drog han och skådespelerskan Ylva Törnlund igång den skönt galna och lite anarkistiska konst- och performancegruppen Zirkus Loko-Motiv som ställer till med årliga happenings och har en mer seriös sida där de nu jobbar med handikappade ungdomar i Stockholm.

Kontursågen verkar vara Torbjörn Bergs viktigaste konstnärsredskap. Figursågning i mängder har skett. Och hela galleriet är fullt bilder av kända och okända människor i svartvitt eller färg vars profiler har sågats ut och sedan har de fogats in i olika collage, ibland direkt på väggen och ibland ovanpå en slags inramade silikonbakgrunder i grälla färger. Det är en helt fascinerande bildvärld där Torbjörn skapar egna pusselcollage och där utsågade människor passas in i planscher från läkarböcker.

Men först, när man kommer in i galleriet möter man en gårdvar. På vakt mot alla inkräktare står han där med rest ragg och ett tydligt synligt innandöme. Den levande och aningen aggressiva skulpturen är passande nog döpt till 05.00. Men bakom den står två figurer i svart gips. Mjuka, runda och inte det minsta aggressiva. Det är rymdhunden Laika och den kvinnliga kosmonauten Valentina Teresjkova som står där som en slags motvikt till den taggiga gårdvaren.

I utställningen finns stora skulpturer, små skulpturer, väggkonst inom ram och en slags väggskulpturer eller tredimensionella collage. Därtill finns där några mobiler. Största verket möter vi i det inre rummet. Det är en skulpturgrupp med rörstolar, bord, kaktus, ballong, hatt, trumpeter, en kastad jordglob och lite mer. När man sätter igång verket genom att trycka på den svarta knappen möter vi The Big Crunch. Big Crunch-teorin går ut på att universums utvidgning kommer att avstanna och allt kommer istället att kollapsa i en enda stor hopskrynkling. Skulpturen illustrerar här i stället världens oförmåga till kommunikation, hotet att den orangea ballongen under hatten ska smälla sönder när den blåses upp så mycket att den kan träffa kaktusens taggar där under och sedan symboliskt på golvet ligger hela jordgloben kastad.

Torbjörn Bergs konst verkar på flera plan. Men bakom allt finns ändå rätt så tydliga tankar om vad vi på den här planeten gör mot varandra, mot djuren och naturen. Som född 1959 tillhör Torbjörn Berg den generation som var lite för ung för proggen och i mer rätt ålder när punken äntligen fick fäste i Sverige.

Den här utställningen är som en sådan där turnerande utställning som runt förrförra sekelskiftet reste runt. En värld i en tid utan tv, radio, film och alla törstade efter kunskap och gick därför och såg anatomiska teatrar, uppstoppade människor och djur och vad det nu var, allt för att lära sig mer.

Utställningen har det där. De lite blekta färgerna, de lite slitna trädelarna i skulpturerna som hämtats från olika bruksföremål, de svartvita fotona. Allt ger ett intryck av en annan tid än i dag. En tid av utvecklingsoptimism från då som ändå nu 2014 möter just The Big Crunch.

Utställningens titel kommer av en bok Torbjörn fick av en äldre släkting. Släktingen sa – läs den här boken så lär du dig allt du behöver veta. Torbjörn har kvar den förhållandevis tunna boken än i dag – och den heter just Universum.

En sådan här utställning har aldrig någonsin förr visat i Östersund. Ta chansen och ta med en barnslig nyfikenhet. Det är en detaljrik utställning med hela 37 olika nummer i utställningsbladet. Allt om Universum finns kvar hos Galleri S till den 8 oktober.

På fredag invigs Konstens vecka i länet. På femton olika platser länet runt blir det utställningar och olika aktiviteter som pågår under tiden fram till söndag den 5 oktober. Kl. 16.00 på fredag på Stjärntorget i Östersund inviger Ellen Hyttsten från Sveriges Konstföreningar och konstnären Linda Svedberg veckan.

Utbudet under Konstens vecka blir i år riktigt stort. Runt om i Östersund och på Frösön visas konst på arton olika ställen. Förutom på de vanliga gallerierna och utställningslokalerna blir det stor utställning på Campus, Gaaltije visar måleri, tre ateljéer håller öppet, Clarion Hotell Grand har en samlingsutställning, Galleri Renée visar konst igen och så vidare.

Nationellt är temat för Konstens vecka 2014 Politisk konst. Den stora utställningen med politisk konst i Östersund blir på Jamtli med den tredelade utställningen Konst + Humor = Sant. En utställning med satirteckningar, politiska karikatyrer och om att förändra kvinnornas roll i seriekonsten. Men även den stora utställningen Bit ihop och bit ifrån kommer att ha politisk udd. Med utgångspunkt i tändernas och tandvårdens betydelse i dagens samhälle kan det bli spännande. När dessutom föredragshållaren heter Annika von Hausswolff kan det bara bli än mer intressant.

Det är kul att satsningen på Konstens vecka håller i sig i länet sedan ordföranden Anders Rasmusson 2006 tog tag i veckan och lyfte upp den från det skymningsland där den mer eller mindre bortglömd befunnit sedan mitten på 1990-talet. Konstens vecka är en bra satsning och att göra den så festlig det går med pubar, caféer och annat är bara kul. Nästa år fyller Konstens vecka 30 år, och även om man hade ett uppehåll på runt tio år så kan det väl vara värt att fira.

Nästa veckas konstkrönika kommer nog inte ens att kunna rymma hälften av allt som kommer att visas med start nästa helg. Alla sanna konstvänner får lägga sig i hårdträning för att orka med den kommande väldigt späckade konsthelgen. Men som tur är kommer det mesta att visas under minst en vecka och oftast lite mer.

Men innan Konstens vecka slukar allt intresse. Glöm inte bort Torbjörn Berg på Galleri S.