Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inför nolltolerans mot nätpedofili

– En samlad bild gör att det blir fängelse i två år.

Annons

Det anger rättens ordförande som motiv till varför den 45-årige mannen som åtalats för att under falskt namn försökt få fler än 20 unga flickor att posera sexuellt framför en webbkamera och anklagas för att ha drivit en 13-årig flicka från Kumla till självmord.

En samlad bild av hur rättsväsendet dömer nätpedofiler säger att två år inte är en lång tid bakom lås och bom för den som hotar, förföljer och förnedrar unga människor på nätet. Särskilt inte om det går att leda i bevis att det lett till självmord för de som utsatts.

Enligt åtalet förmådde 45-åringen flickan att utföra vissa sexuella handlingar via Skype. Han hotade med att lägga ut bilderna på nätet om hon inte fortsatte med det. Hon bad att han inte skulle göra det och att hon skulle ta sitt liv om det skedde, men han fortsatte med sina hot.

Någon vecka senare kastade hon sig framför ett tåg.

Det finns 24 åtalspunkter av liknande karaktär på den här mannen. Och rätten menar att han har visat särskild hänsynslöshet när han utnyttjat unga människor på det här sättet. Men ändå blev domen bara två års fängelse.

Två år. Det känns onekligen som om domstolarna inte riktigt hänger med i utvecklingen av allt oetiskt, oacceptabelt och kriminellt som kan förekomma, och som förekommer, på nätet.

Tidningen Fokus har också kunnat visa att vi går mot allt mildare domar överlag i Sverige. Och detta trots att regeringen vill skärpa många straff.

Att rättsväsendet står på de utsatta barnens och ungdomarnas sida är en viktig sak. Nolltolerans ska gälla mot nätpedofili.

En annan sak är att vi vuxna både hör mer och gör mer för dem. Vi får aldrig låta ljusskygga typer på nätet vinna. Det måste vi kunna lova den 13-åriga flickan som inte såg någon annan utväg än att ta sitt liv. Hon, som hade hela livet framför sig.

Blommor, ljus och gosedjur på platsen i Kumla, där den 13-åriga flickan tros ha tagit sitt liv i fredags.