Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Informationsträff om fiskodling

Medborgarna ska ges ökad kunskap om fiskodling genom informationsträff.

Efter ett medborgarförslag genomför nu Strömsunds kommun ett informationsmöte om fiskodlingar under nästa vecka.

– Medborgarna får då möjlighet att ställa frågor och delta i diskussioner i ämnet, säger miljö- och byggchefen Anders Bergman i ett pressmeddelande.

I Strömsunds kommun bedrivs fiskodlingar i Gärdnäs, Äspnäs och Gäddede.

– Vi ser positivt på medborgarförslaget. Det finns i dag många tankar för och emot odlingar, men vad är det egentligen som är sant.

Till mötet kommer länsstyrelsen och representanter från projektet Aquabest att delta.

– Förhoppningen är att det på ett sakligt sätt kan framställas hur fiskodling påverkar vatten, dricksvatten och fiske i vår kommun, säger Bergman.

Vid årsskiftet övertog Strömsunds kommuns miljö- och byggavdelning tillsynen av fiskodlingar samt vindkraftverk i driftsfas. Tidigare gjordes denna tillsyn av länsstyrelsen.

– Denna förändring kommer att effektivisera tillsynen, menar Bergman och fortsätter:

– När vi nu tar över tillsynen slipper vi det slöseri med resurser det innebar att två myndigheter utförde tillsyn på samma verksamheter i kommunen, men av olika storlek. Att bedöma vem som bullrar, eller förorenar är lättare om man tillsynar alla potentiella verksamheter i området. Det ger klara samordningsvinster.