Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Informatör valdes över öppenvårdsteam

En nyinrättad informatörstjänst vägde tyngre än extra pengar till kommunens öppenvårdsteam när kommunfullmäktige i Berg på tisdagen klubbade nästa års budget. Oppositionen ogillade den nya tjänsten och reserverade sig mot den nya budgeten som antogs efter en votering som slutade 17-9.

Annons

Tre ledamöter lade ned sina röster, däribland verksamhetsnämndens ordförande Torsten Medalen (C) som därmed inte stöttade den övriga majoritetsgruppens förord för den nya tjänsten som informatör/kommunikatör.

– Jag ser inte den tjänsten som särskilt angelägen just nu. Vår nämnds budget har nästa år inget utrymme för överraskningar. Vi har till och med tvingats ta bort det tidigare fördelningsbara budgetanslaget. Jag känner därför oro för hur vi ska klara nästa års budget, sade han.

Oppositionsrådet Elise Ryder-Wikén (M) var den som hårdast ifrågasatte den nya tjänsten. Hon ansåg att informationssysslorna kunde skötas av redan befintlig personal.

Hon sitter även i verksamhetsnämnden och delade därför Torsten Medalens budgetoro.

I den nämnden har vi fått kämpa hårt och vänt på varenda krona. Därför känns det konstigt när man i kommunstyrelsen haft rena julafton och planerat för en helt ny tjänst, tyckte hon.

Oppositionens motförslag var därför att de 500 000 kronor som nu anslogs till den nya informatörstjänsten, samt ett anslag till anställningen av en PA-konsult, skulle gå till verksamhetsnämnden i stället så att man där skulle slippa minska öppenvårdsteamets budget med 600 000 kronor.

Therese Zetterman (S) propagerade dock kraftfullt för att den nya tjänsten var väl satsade pengar.

Vi behöver en inflyttning till kommunen. För att få det måste vi kunna berätta om allt som är bra i den här kommunen. Vi vill göra den här prioriteringen och ser det som en långsiktig satsning, underströk hon.

I den budget som nu till slut antogs, helt enligt kommunstyrelsens ursprungliga förslag, förbrukas 99 procent av skatte- och bidragsintäkterna.

– I stället för att skära i verksamheterna väljer vi att förbruka mer av intäkterna. Vi har ändå ett tufft år framför oss, men jag hoppas vi klarar ett positivt resultat även 2014, sade kommunalrådet Karin Paulsson (S).

I den nya budget finns också ett anslag på 300 000 kronor till en helt ny innovationsfond för kommunens personal liksom fortsatt satsning på kulturen.

Kulturen är viktig som mötesplats och ger många positiva effekter, ansåg Therese Zetterman.

Den totala nettokostnaden i nästa års budget uppgår till drygt 432 miljoner kronor. Med oförändrad kommunalskatt är resultatet beräknat till 4,6 miljoner kronor.

Som ett extra ärende anslog kommunfullmäktige dessutom 22 miljoner kronor till ett nytt vatten- och avloppssystem i Sångbäcksvallen.